2009 р. Пам’ятник Леніну відремонтують

Лариса Зелененко

Дата: 10.04.2009

Депутати Канівської міськради (Черкаська область) дозволили Комуністичній партії відремонтувати єдиний у місті пам’ятник Леніну. Вони ж скасували свою ухвалу про перенесення монумента з Соборної площі до скверу біля музею Гайдара. ”За” голосували комуністи, соціалісти, Блок Тимошенко, ”Пора-ПРП”. Двоє ”нашоукраїнців” утрималися.

Скульптура Леніна, зроблена зі металопластику, стоїть на масивному постаменті. У листопаді 2007 року її обстріляли з рушниці. Дробом побило тулуб фігури, відірвало вухо. Мер Канева каже, що навіть заглядав у дірки в голові вождя – всередині скульптура порожня.

Комуністи зібрали на реставрацію пам’ятника 15 тис. грн. Вони ж запропонували залишити вождя на старому місці. З цим погодився міський голова Василь Коломієць.

– Пам’ятник Леніну – як лакмусовий папірець, – каже голова міської організації партії ”Свобода” 50-річний Юрій Гамалій. – По ньому відразу видно, хто за те, щоб розвивалася українська держава, а хто радий би повернути Союз.

Депутати залишили без уваги пропозицію директора Шевченківського заповідника встановити на місці Леніна пам’ятник Іванові Франку. Львівський скульптор Петро Кулик уже зробив монумент і готовий передати його місту.

Комуністи обіцяють полагодити пам’ятник до 22 квітня – дня народження Леніна.

Джерело: “Газета.ua”