2010 р. Під Каневом знайдені козацькі скарби

Дата: 01.12.2010

Під Каневом знайдені козацькі скарби, яким більше 300 років. Приватні особи відкопали козацьке багатство і подарували знахідку Музею історії запорізького козацтва, на Хортицю. У горщику, штофі і кубушці невідомий козак зберігав 590 срібних монет, які були у вільному обігу в 17 столітті в землях війська Запорізького. Для монет найбільшого номінала використовувся глек керамічний, а для польського виробництва – скляний штоф.

Найбільш шанована валюта скарбу – 9 іспанських талерів, які були “предками” сучасних доларів. Ледве витримує випробування часом польське срібло: трояки, півтораки, та шостаки. Найліпше зберігся дріб’язок, що нагадує риб’ячу луску – копійки московського карбування. За 100 таких монет 17 століття козак міг придбати вівцю.

Генеральний директор Національного заповідника “Хортиця” Максим Остапенко повідомив, що це “так звані чешуйки, які ще називались блошками, які надзвичайно дрібні, і виготовлялися зі звичайного дроту”.

Джерело: “Освітній портал”