Чорнокозинці с

Чорнокозинці с

Вид замку. Фото М.І.Жарких 12 серпня 1996 р.

Село розташовано на р.Збруч.

Перша згадка: 1467 р. Піп згадується в 1530, 1565, 1578, 1583 рр. В 1519 р. був напад татар. В 1538 р. був напад волохів воєводи Петра: поляки бились з волохами і відступили через замерзлий Збруч до замку, при цьому багато поляків погинуло. Замку волохи не здобули. В квітні 1651 р. тут стояв гетьман М.Калиновський з військом. В кін.1651 р. м-ко було спалене татарами і козаками, замок вистояв. В 1672 р. турки не чіпали замку; вони здобули і зруйнували його в 1674 р., після цього він не відбудовувався[Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 390 – 396]

Церква св.Михаїла збудована в 1 половині 18 ст. – дерев’яна триверха споруда. Нова дерев’яна церква збудована в 1780 – 1791 рр. на старому місці. Розібрана в 1867 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Сіцінський Ю.Й. Оборонні замки західного Поділля: історично-археологічні нариси. – Записки історично-філологічного відділу ВУАН, 1928 р., т. 17, с. 64 – 160.

Список літератури – на сайті «».