Цвіклівці с

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1441 р. Піп згадується в 1530, 1578 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 327].

Село розташовано на р.Смотрич, в документах часто плутається із с.Устя, яке лежить на протилежному березі Смотрича.

6 листопада 1441 р. польський король Владислав 3 записав Сигізмунду Кірдею з Оринина 100 гривень на селах Цвіклівці та Устя (Czwiklowcze et Uschcze) у Кам’янецькому повіті [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 257].

В.Михайловський вважає, що Uschcze – це Ушиця, але це невірно, це сусіднє село Устя [М.Жарких, 2.03.2009 р.]

Рішення про перейменування села Цвіклівці на село Цвіклівці Перші прийняла Хмельницька обласна рада 04.03.1987 р. Дата опублікування 01.04.1987 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 13, стор.189). Частину (Цвіклівці Перші) підпорядковано сільраді с. Руда, а частину (Цвіклівці Другі) – сільраді с. Устя.

Виконавчий комітет Хмельницької обласної Ради народних депутатів рішенням від 4 березня 1987 року вніс в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни: у Кам’янець-Подільському районі частину села Цвіклівці, що знаходиться на лівому березі річки Смотрич, став іменувати – село Цвіклівці Другі і підпорядкував його Устянській сільській Раді, а частину села, що знаходиться на правому березі річки,- село Цвіклівці Перші і залишив його в підпорядкуванні Рудської сільради.