Балин с

Історичні адміністративні поділи

Коментар: перша згадка – 1493 р. Піп згадується в 1530, 1565, 1578, 1585 рр. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 140]. Село розташовано на р.Мукша.

Церква Введення на Циганівці (в північній частині села) заснована в 1729 р. – дерев’яна триверха споруда з окремою дзвіницею. Існувала до 1823 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7].

Церква св.Михаїла на Волощині заснована в 1705 р. – дерев’яна триверха споруда, крита гонтами. Нова церква закладена на новому місці, освячена в 1789 р. Була дерев’яна на кам’яному підмурку, з одним великим і одним малим куполами. Існувала до 1823 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Кор[оль] Володислав записує шл. Домарату 40 грив[ень] на с. Балиній в Смотрицькім повіті, 15 падолиста 1436 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

15 листопада 1436 р. польський король Владислав 3 записав Домарату зі Шлядкова 40 гривень на с.Балин Смотрицького повіту Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 247].

24 квітня 1442 р. польський король Владислав 3 записав писарю Подільської землі Домарату зі Шлядкова 100 гривень на селі Балин Смотрицького повіту Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 257].