Стара Ушиця смт

Історичні адміністративні поділи

Згадується з 1144 р. під назвою Ушиця. У 1436 р. надане якомусь Іоану Слабосію. У 1826 р. назване Старою Ушицею. Піп згадується у списках 16 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

16 жовтня 1435 р. польський король Владислав 3 відписав Бенезіові з Кесхтова документ на с.Ушиця Кам’янецького повіту [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 245].

Кор[оль] Володислав записує шл. Яну Слабоші 40 гр[ивень] на с. Ушиці в Бакотськім повіті, 3 жовтня 1436 p. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

25 вересня 1436 р. польський король Владислав 3 записав Яну Слабошу 40 гривень на с.Ушиця на р.Дністер у Бакотському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 246].

19 червня 1441 р. польський король Владислав 3 записав Яну Слабошу молодшому з Кавенчина 100 гривень на с.Ушиця (Vschicza) на р.Дністер у Бакотському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 256].

Кучера М.П. и др. Раскопки летописной Ушицы. – “Археологические открытия 1976 г.”, М., 1977 г., с. 320 – 321.

Кучера М.П., Горишний П.А. Раскопки Староушицкого городища. – “Археологические открытия 1977 г.”, М., 1978 г., с. 345.