Церква Успіння

Церква Успіння

Церква Успіння 1894 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 137].

м-ко Гусаків.

Мостиський.

Церква Успения Пр. Богородиці. 1888.

Найдавніші згадки про церкву походять з 1515 р. Попередня дерев’яна церква була збудована у 1629 р. Ерекційний акт парафія отримала у 1673 р. від власника містечка Єжи Оссолінського. У 1888 р. розпочалося спорудження нової мурованої церкви за проектом Василя Нагірного, завершене у 1894 р. Це хрещата в плані споруда з укороченими боковими раменами, завершена над середхрестям світловим восьмибічним барабаном з банею, увінчаною ліхтарем з маківкою. У 1894 р. в церкві встановлено новий іконостас. Пошкоджена під час першої світової війни, відбудована мешканцями по її закінченні.

«Червона Русь». – Львів, 1888, № 72.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 363.