Паспортна інформація

Могила І.К. Айвазовського

Пам’ятка історії

Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, сквер на розі вулиць Тімірязєва, Морської і Леніна.

Загальний опис:

Пам’ятник на могилі І.К. Айвазовського складається із саркофага, склепу та меморіальної стели в архітектурному обрамленні. Саркофаг являє собою паралелепіпед з білого полірованого мармуру, що стоїть на триступінчастому мармуровому подіумі.

Він поміщений на природній височині і добре проглядається з трьох сторін. Радіус огляду з боку центральної алеї – 20-25 м, навколо – зелені насадження в радіусі 31,5 м.

Саркофаг висотою 1,5 м, довжиною 2,25 м і шириною 0,9 м. На кришці саркофага у всю його довжину рельєфно висічений хрест (2,25 м). На лівій бічній стороні висічена епітафія східною в’яззю вірменською мовою:

“Породжений смертним, залишив про себе безсмертну пам’ять” і текст російською мовою поруч другим рядком: “Профессоръ Иванъ Константиновичъ Айвазовскій 1817-1900”.

На правій бічній стороні саркофага висічений напис вірменською мовою:

“Іван Костянтинович Айвазовський народився 1817 року 17 липня, вмер у 1900 році 19 квітня”.

У головах саркофага, на відстані 1,0-1,2 м, розташована меморіальна стела з щільного сірого каменю у вигляді портика з навісним козирком і колонами доричного стилю з боків. На боці, зверненому до саркофага, у центрі стели, вмонтована біла мармурова плита розміром 0,8×0,6 м з висіченим на ній написом вірменською мовою:

“Тут спочиває прах професора Івана Костянтиновича Айвазовського 1817-1900”.

У склепі, що знаходиться під триступінчастим подіумом саркофага, похована дружина І.К. Айвазовського – Ганна Никитична Айвазовська, що померла у 1944 р.

Могильний пам’ятник обнесений ажурною залізною огорожею. Територія навколо пам’ятника упоряджена.

Іван Костянтинович Айвазовський (1817-1900 рр.) – видатний російський художник-мариніст. Він був уродженцем Феодосії, майже все життя прожив у рідному місті. Картини И.К. Айвазовского знаходяться в багатьох музеях колишнього Радянського Союзу, особливо повно представлена творчість Айвазовського в його будинку, де зараз розташовується Феодосійська картинна галерея.

Мешкаючи у Феодосії, І.К. Айвазовський приймав безпосередню участь у житті міста. Крім будівлі картинної галереї, ним були вибудовані будинки археологічного музею, кілька фонтанів, що постачають місто водою. Айвазовський був попечителем Феодосійської гімназії. Великий мариніст заповідав місту свої картини й серед них одне з кращих своїх створінь – “Серед хвиль” (1898 р.).

Італійському скульптору Біоджоллі був замовлений могильний склеп, споруджений ним у 1901 р. Архітектурне ж обрамлення у вигляді порога та колон по обох боках стели з меморіальною мармуровою дошкою було вибудовано робітниками Феодосійського порту.

Реставраційні роботи:

У 1945 р. зроблені ремонтні роботи, очищений сквер, посаджені дерева, що були знищені фашистами. У 1962 р. відремонтована огорожа, замінені цементні плити навколо могили, покладена плитами алея, що веде до могили..

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 24.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Феодосійської міської Ради депутатів трудящих № 229 від 21 липня 1974 р. охоронна зона визначена в межах огорожі площею 31,5×31,5 м.

Галерея Айвазовского. Путеводитель / под ред.Н.С. Барсамова.- Симферополь: Крым, 1963.

Барсамов Н.С. 75 лет картинной галереи И.К. Айвазовского.- Симферополь: Крымиздат, 1955.