Мечеть Муфті-Джамі

Мечеть Муфті-Джамі

Мечеть 1623 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Мечеть Муфті-Джамі 1623 р. (вул.Караїмська, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

МУФТИ-ДЖАМИ МЕЧЕТЬ, 1623 г. Построена турками. Сооружение купольного типа. Стены сложены из бутового камня с чередованием кирпичной кладки. Кубовидный объем перекрыт куполом с двенадцатигранным световым барабаном, опирающимся на сферические паруса. Окна полукруглые, размещены вдвух уровнях. Вход фланкирован нишами в виде михрабов. Внутри стены оштукатурены. Минарет восьмигранный, сложен из тесаного известняка. В 1975 г. памятник реставрирован: инъектировваны трещины, заменены окна, двери, полы, кровля; восстановлена утраченная часть минарета, отремонтирована штукатурка. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 285 – 286).

Вхід до Муфті-Джамі був колись прикрашений двома написами, ззовні та зсередини. Внутрішній напис арабською мовою, виконаний золоченою в’яззю на мармуровій плиті, містив наступний текст:

Розпочав будівництво власним дбанням,

за допомогою Владики всепомічного,

муфтій, слуга шаріату,

в [дервішів ордену] Мевлеві

керівник у питаннях віри.

А є він тим, ім’я якому —

убогий Муса Еш-Шеріф.

Ця богоугодна споруда

триватиме в благоденстві,

бо збудував він її для тих, хто вірує.

Аллах милостиво прийняв

службу його світлому шаріату.

Він заклав фундамент і написав

дату його заснування:

«Воістину благоденствуватиме обитель благочестивих!»

Муфтій — це найвищий чин у мусульманському духівництві Криму. А останній рядок цього вірша є хронограмою, що зазначає початок будівництва мечеті: 1032 (1622/23) рік. Нині цього напису в мечеті вже не побачити: в царські часи плиту перенесли до міського музею, а там загубили.

Другий напис, перською мовою, прикрашав двері зовні:

О, мусульманин,