2008 р. У Феодосії в ході реставрації храму XIV століття виявлені древні фрески

Дата: 31.07.2008. У Феодосії в ході реставрації храму XIV століття виявлені древні фрески – ймовірно ровесники самої церкви

Як вважають учені, розписувати храм міг легендарний Феофан Грек або хтось з його учнів. Проте найближчим часом інтригу з авторством розписів вирішити, схоже, не вдасться. На продовження реставраційних робіт і експертизу потрібні значні кошти, які, можливо, доведеться шукати самим ученим, повідомляє НТВ.

Середньовічний розпис у храмі Феодосії великомученика Дмитра Солунського зберігся дивом. Він пережив кримське ханство, російсько-турецьку, громадяньску і Велику Вітчизняну війни. Найбільше за свою семивікову історію фрески постраждали при радянській владі. Частину розпису знищили, лиця святих на уцілілих фрагментах стерли, а в храмі організували склад паливно-мастильних матеріалів.

За однією з версій, ці образи разом зі своїми підмайстрами створював учитель Андрея Рубльова Феофан Грек. На цій думці зійшлися майже всі експерти, що побували в храмі. Відомо, що Феофан Грек дійсно працював в Кафі, але раніше вважалося, що його кримські розписи не збереглися.

В’ячеслав Зарубін, заступник голови Кримського республіканського комітету з охорони і використання пам’ятників архітектури і культури говорить, що є припущення, досить грунтовне, що майстер належить до школи Феофана Грека.

Можливо, брав участь у розписі церков і сам Феофан Грек, адже відомий факт, що він побував у Кафі, тому міг взяти участь у розписі храмів на території цього міста».

Екскурсовод Олег Павлов стверджує, що це майбутня сенсація. «Це справжня фреска: їй 700 років, представляєте? Навіть самі сперечання про те, Феофан це чи ні, цікаві. Чому? Тому що це говорить про те, що ця фреска візантійська», – говорить він.

Спаситель, апостоли, Богородиця, Іоан Предтеча на вівтарній арці – фрагменти зображення пророків Давида і Аврама. На західній стіні, за традиціями візантійського розпису, сцени Страшного суду. Під червоною лінією – повчальний регістр: ілюстрація смертних гріхів. Сюжети заледве читаються, розпис потребує серйозної реставрації.

За словами В’ячеслава Зарубіна, це цікаво і для православної церкви, і для вселенського патріархату.

Значна частина цих фресок на сьогоднішній день знаходиться у вкрай незадовільному стані. Експерти підрахували: на повне відновлення середньовічного храму і його фресок знадобиться не менше 12 мільйонів доларів. Знайдуться такі кошти в українському бюджеті чи доведеться шукати спонсора? Для учених це питання залишається відкритим.

Джерело: РІСУ