2007 р. За допомогою авіакосмічних технологій

Дата: 06.10.2007. За допомогою авіакосмічних технологій буде відновлено феодосійський Олексадро-Невський собор УПЦ

З 26 вересня до 4 жовтня в селищі Новий Світ, що неподалік Судака, відбулася міжнародна науково-практична конференція держав-учасників СНД «Практичні аспекти розвитку авіаційної та космічної науки й техніки у сучасних умовах». Конференцію організувало й провело Управління авіаційної промисловості Роспрому. Участь у ній, за повідомленням «Православія в Україні», взяв митрополит Кримський і Сімферопольський Лазар (Швець).

Митрополит Лазар провів паралель між сучасною археологією та складними пошуками найбільшої святині – Хреста Господнього, які понад триста років після Воскресіння Господа почала свята Олена – мати імператора Костянтина Великого. Тоді розкопки проводилися за допомогою простої лопати; нині ключем до таємниць, що зберігається в надрах землі, стає застосування надскладних авіакосмічних технологій.

Здавалося б, який стосунок має церква до авіаційної та космічної наук, і вже тим паче до техніки? Виявляється, – безпосереднє. Справа в тому, що вже другий рік у Феодосії на прохання митрополита Лазаря й Феодосійського благочиння безкоштовно працюють московські вчені-археологи. Свої пошуки вони проводять із науково-практичним застосуванням георадарної технології.

Роботи ведуться на території морського парку, де колись височів величний православний собор на честь князя Олександра Невського. Освячений у 1873 році, собор у часи переслідування церкви, 1933 року, було стерто з лиця землі.

На сьогодні за допомогою надсучасних технологій виявлено обриси храму у візантійському стилі. Після проведення комплексу науково-дослідницьких робіт учені зможуть відновити вигляд православної святині з максимальною точністю.

Джерело: РІСУ