Арсенал королівський (№ 13)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Королівський арсенал 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Королівський арсенал 1635 р. архір.П.Гродзіцький. Перебуд.19 ст. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Королівський арсенал 17 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Королівський арсенал 1639 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В зв’язку з розвитком оборонного будівництва, крім фортець, зводиться також багато споруд допоміжного характеру, зокрема арсенали. Так званий королівський арсенал (архітектор П. Гродзинський) було споруджено у Львові в 1635 році напередодні визвольної війни. Його основне приміщення має чітке планування й стримані ренесансні деталі. Один з бічних об’ємів (що виходить зараз на площу біля домініканського костьолу) оздоблено відкритою лоджією та фігурним мальовничим барочним фронтоном. Ці риси властиві й масивному порталу з напруженим малюнком волют, що його увінчують. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 80]

У будівлі Королівського арсеналу (№ 13) наприкінці 1939 року організували обласний архів, один із найбільших в Україні. Зараз тут містяться фонди Центрального державного історичного архіву у Львові та дирекція державного архіву Львівської області.

Джерело: “”, 23 лютого, 2007 року, № 32 (102)