П

Підвальна вул.

Підвальна вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

На залишках східного оборонного муру середньовічного Львова утворилася вулиця Підвальна, названа так тому, що була закладена під оборонними валами. З початку ХІХ століття мала назви На Валі, Зброївня Вища та Нижча, площа Зброївні, Підвалля.

Забудова вулиці: ренесанс, бароко, сецесія, неоренесанс, класицизм.

Джерело: “”, 23 лютого, 2007 року, № 32 (102)

Джерело: Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г.
1989 р. Перспектива з боку вул.Валової
Будинок споруджено в 1818 р. Від 1852 р. тут містилась 2-га міська гімназія. В 1852 – 1853 рр. тут викладав українську мову поет і вчений Яків…
Школа (№ 2) (+)
У будинку № 3 за радянських часів разом з іншими установами містилися редакції обласних газет “Вільна Україна”, “Львовская правда”, “Ленінська…
Будинок (№ 3) (+)
Міський арсенал 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51]. 	Міський…
Арсенал міський (№ 5) (+)
Пожежне депо споруджене в 1901 р., архіт. І.Брунек. На фасаді розміщено скульптура св.Флоріана – покровителя пожежників (робота П.Війтовича). 	У…
Пожежне депо (№ 6) (+)
1976 р. 22 квітня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A108-21.
1976 р. Церква Успіння, башта Корнякта, костел домініканців. Вигляд з південного сходу
1976 р. 22 квітня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A109-09.
1976 р. Башта Корнякта і костел домініканців. Вигляд зі сходу
У житловому будинку № 9 за польських часів була фабрика штучного воску “Спілки пасічників” і ресторан Чернецького, зараз тут піцерія “Кальчо”. …
Житловий будинок (№ 9) (+)
Королівський арсенал 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51]. …
Арсенал королівський (№ 13) (+)
Пам’ятник Івану Федорову (бл.1510 – 1583), засновнику українського книгодрукування, споруджено в 1977 р. перед королівським арсеналом (скульптори…
Пам’ятник Івану Федорову (+)
Наприкінці Підвальної під № 17 розташована Українська академія друкарства. За польських часів у цьому будинку була гімназія імені Сташіца, а на розі…
Українська академія друкарства (№ 17) (+)
Акварель А.Лянге.