^П

Петра Дорошенка вул.

Розмір зображення: 600:800 піксел

Слід знати, що в 17 ст. в районі нинішньої вул.Каменярів був фільварок лікаря Еразма Сикста, по імені якого названа вулиця, що вела до цього маєтку.

Проспект Свободи з вулицею Бандери з’єднує вулиця Дорошенка, названа так 1992 року на честь українського політичного і військового діяча, гетьмана України (1665-1676) Петра Дорошенка (1627-1698), від XVI століття називалася Сикстівська, бо тут був фільварок львівських патриціїв Сикстів, частина вулиці до перетину з вулицею Словацького від 1938 року мала назву Оборони Львова, на честь подій українсько-польської війни 1918-1919 років, у 1940-му і 1944-1992 роках називалася Жовтнева, на честь більшовицького перевороту в Петрограді 1917 року.

У будинку № 12 за Польщі розміщувався магазин дамського одягу Айзенберґа, в часи СРСР – крамниця “Тканини”, зараз тут магазин комп’ютерної техніки “Юнітрейд” і крамниця взуття.

У будинку № 13 за польських часів був магазин бакалії і делікатесів Роттенберґа, від часів СРСР тут працює галантерейний магазин і майстерня з ремонту парасольок “Айболить” (у 1970-1980-х – фірма побутових послуг з ремонту та виготовлення галантерейних виробів “Айболить”).

У чотириповерховій будівлі № 70, спорудженій на місці колишнього саду бібліотеки Баворовських, від початку 1970-х міститься медичний коледж.

Забудова вулиці Дорошенка: історизм, сецесія, конструктивізм 1930-70-х років.

Джерело: “”, 26 вересня 2008 року, № 141 (449)

(1)  2  3

map.meta.ua
План (нижня частина)
2012 р. Перспектива від просп. Свободи
Три вікна від лівого краю відносяться до наріжного будинку по просп. Сводоби, 9. 8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 1 за польських часів…
Житловий будинок (№ 1) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 2 за Польщі містився магазин офісних меблів “Джеррі”, парфумів Хамиша, шведських підшипників, SKF,…
Розрив забудови (№ 2)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 3 за польських часів була цукерня Флюра, нині цю споруду переобладнують. 	У будинку № 5 до 1939 року…
Розрив забудови (№ 5)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	В будинку № 6 за польських часів продавали білети державної лотереї “Надія”, був ресторан Лясковського. В 1950-х…
Житловий будинок (№ 6) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 7 до 1939 року продавали гумові вироби і парфумерію Федера, на місці колишнього тиру, який працював у…
Житловий будинок (№ 7)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 8 за Польщі була крамниця меблів Альтшюллєра і магазин електротехнічних товарів Панцера, в 1950-х тут…
2012 р. Будинки № 7, 9, 11
Будинок (вул.Дорошенка, 9) споруджено в 1899 – 1900 рр. (архіт. А.Захаревич) у стилі сецесії. 4-й поверх надбудовано в 1927 р. 	До 1939 р. він…
Житловий будинок (№ 9) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 10 за польських часів містився літографічний заклад Соболя, тепер тут магазин “Мобілочка” й магазин…
Житловий будинок (№ 10 – 12)
Будинок (вул.Дорошенка, 11) споруджено в 1898 р. (архіт. К.Боублік) у стилі бароко. На фасаді розміщено бюст Ф.Шопена (імовірно, роботи Б.Солтиса). …
Загальний вигляд з боку вул. П. Дорошенка. 8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.
Житловий будинок (№ 13) (+)
Будинок (вул.Дорошенка, 14) споруджено в 1911 – 12 рр. для адвоката А.Менкеса (архіт. Г.Сальвер, Ю.Авін, скульптор З.Курчинський) у стилі сецесії. …
Житловий будинок (№ 14) (+)
Будинок (вул.Дорошенка, 15) споруджено в 1906 – 1907 рр. для Ю.Гаусмана (архіт. З.Кендзерський або Т.Обмінський) у стилі сецесії. 	В будинку № 15 за…
Житловий будинок (№ 15) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 16 до 1939 року розміщувався склад і ательє одягу Більбеля, продаж килимів Бройтмана та ювелірний…
Житловий будинок (№ 16) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 17 за польських часів була парфумерна фабрика Salfers Федера, букіністичний магазин Драбіка і…
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Костюшка, праворуч – вул. П. Дорошенка.
Житловий будинок (№ 18)
Будинок (вул.Дорошенка, 19) споруджено в 1909 р. для банкіра Е.Ландау (архіт. В.Подгородецький) у стилі бароко. Верхній поверх прикрашено 6…
Житловий будинок (№ 19) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 21 за польських часів містилася редакція журналу “Дзєннік Людови”, гута Шнеє і цукерня Юркевича, за…
Житловий будинок (№ 21) (+)
Будинок (вул.Дорошенка, 23) споруджено в 1846 р., перебудовано в 1889, 1894, 1936 рр. 	Слід знати, що в давнішому будинку, який стояв на цьому…
Житловий будинок (№ 23) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 24 за Польщі працювала друкарня Шлєфріґа і продаж грамофонів “Ехо” Каца, в 1950-х артіль…
Житловий будинок (№ 24) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 25 за польських часів розміщувалася косметична фабрика Ігнатовича, в 1950-1960-х тут діяло ательє мод…
Житловий будинок (№ 25) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Дорошенка, 26) споруджено в 1926 р. (архіт. Є.Червінський). Тут міститься телефонна станція.
Телефонна станція (№ 26)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 27 у 50-60-х роках XX століття була сосисочна, нині “Картопляна хата”. 	Ілько Лемко 	Джерело:…
Житловий будинок (№ 27) (+)
У будинку № 28 до війни працював палітурний цех Шапіро, в часи СРСР магазин “Союздрук-Філателія”, тепер тут магазин “Стефанія”: література,…
Житловий будинок (№ 28) (+)
У будинку № 29 за Польщі містилася ювелірна крамниця Бахтраґа і магазин електротехнічних товарів “Струм” Кагане, за часів СРСР тут розташовувалося…
Житловий будинок (№ 29) (+)
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 30 у 1950-1960-х було дитяче ательє індпошиву одягу, в 1970-80-х роках молочний магазин, зараз тут…
8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Житловий будинок, споруджений в 1873 р. для А.Філіпа.
Житловий будинок (№ 31) (+)
Будинок (вул.Дорошенка, 32) споруджено в 1908 р. (архіт. А.Шлеєн) у стилі сецесії. 	До 1939 р. тут працювала художня друкарня “Ars”. 	У будинку № 32…