Житловий будинок (№ 31)

7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.

Будинок (вул.С.Бандери, 31) у стилі орнаментальної сецесії споруджено в 1907 р. для Юзефа Кеніга (архіт. В.Гертман, Ю.Пйонтковський).

У будинку № 31 за польських часів працювала крамниця хімічних товарів “Аргон”, від радянських – продовольчий і хлібний магазини.

У будівлі № 33 за Польщі містився магазин дзеркал Сокаля, тепер тут гральні автомати.

На відрізку вулиці Бандери між нинішніми вулицею Митрополита Андрея та площею Кропивницького до Другої світової стояв збудований 1910 року постсецесійний торговельний пасаж (Hala Sklepowa), або базар братів Грьодлів, повністю зруйновний бомбою під час війни 1944 року. За Польщі він мав адресу № 34 і тут містилися кінотеатр “Ґражина” Атляса, кравецька спілка й ательє “Поступ”, фабрика люксусового ортопедичного взуття “Поспіх”. У часи СРСР тут був сквер із Дошкою пошани передовиків виробництва Залізничного району, в жовтні 2007 року тут відкрили пам’ятник Степанові Бандері.

У будинку № 37 за польських часів працювала молочарня Помповського, нині тут піцерія “Манхеттен”.

У будинку № 43 за СРСР був Львівський будинок грамплатівок всесоюзної фірми “Мелодія”, тепер тут банк “Форум”, магазини “Львівські солодощі” та “Родинна ковбаска”.

У будинку № 45 за Польщі містилося будівництво коминів Кустодіса, у 1950-х тут була перукарня, у 1960-1980 роках – промтоварний і галантерейний магазини, нині тут гральні автомати.

У будівлі № 47 за часів Радянського Союзу працював магазин “Культтовари”, тепер тут крамниця “Подарунки”.

У будинку № 47-а до 1939-го містилася цукерня Снігура, за СРСР – молочний магазин, зараз тут кафе “Академія” та продуктовий магазин.

У будівлі № 57 за польських часів розміщувався продаж нафтопродуктів і вугілля “Карбопетроль”, за радянських – Держстрах, нині тут аптека, страхова компанія “Оранта” та бутик жіночого одягу “Гемеллі”.

У будинку № 65 за Польщі працювала перукарня Фукса, тепер тут комп’ютерний магазин “Елітний”.

У будівля № 67 за польських часів була книгарня Жепки та цукерні Гофмана й Стецьківа, зараз тут кафе “Цісар”.

У житловому будинку № 69 за Польщі був ресторан Френкеля.

У будинку № 71 за часів польського панування містилася кондитерська Брудінґера, за радянських працював продовольчий магазин, нині тут аптека та відділення “Електрон-Банку”.

Джерело: “”, 1 серпня, 2008 року, № 110 (418)