^Б

Бандери вул.

до 1886 – 1940 рр. вживалась назва вул.Леона Сапіги;

в 1944 – 1961 рр. вживалась назва вул.Сталіна;

в 1961 – 1990 рр. вживалась назва вул.Миру;

з 1991 р. вживається назва вул.Степана Бандери.

Вулицю Коперника з площею Кропивницького з’єднує вулиця Бандери, названа так 1992 року на честь видатного діяча українського національного руху, провідника ОУН Степана Бандери (1909-1959).

Від 1840-го мала назву Новий Світ, від 1886 р. називалася Сапєги на честь польського галицького політичного та громадського діяча Леона Сапєги (1803-1878), у часи німецької окупації – Фюрстенштрассе (Князівська), у 1944-1961 роках – Сталіна на честь російського комуністичного диктатора Іосіфа Сталіна (1878-1953), у 1961-1992 рр. – Миру.

Забудова вулиці: бароко, класицизм, історизм, сецесія.

Джерело: “”, 1 серпня, 2008 року, № 110 (418)

(1)  2

map.meta.ua
План
Адресу № 1 до 1939 року мало Управління повітової поліції та міський комісаріат № 6, від часів СРСР тут міститься міське управління внутрішніх…
Управління внутрішніх справ (№ 1) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Житловий будинок у стилі сецесії спроектовано архітекторами Владиславом Дердацьким та Вітольдом Мінкевичем у 1909…
Від вул. Брюллова (ліворуч) до початку вул. Чупринки. 7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.
2012 р. Непарний бік вулиці
Будинок (вул.Бандери, 3) споруджений у 1910 р. (архіт.бюро Е.Жиховича, за проектом А.Піллера) для Нафтового банку. 	У будинку № 3 за польських часів…
Банк (№ 3) (+)
Житловий будинок у стилі сецесії спроектовано архітекторами Владиславом Дердацьким та Вітольдом Мінкевичем у 1909 році; побудований фірмою Івана…
Житловий будинок (№ 4) (+)
У будівлі № 5 у 1950-х роках було ательє індпошиву одягу та ремонт взуття, у 1960-1980 рр. – фоторепортерське бюро та навчальний пункт фабрики…
Житловий будинок (№ 5а)
У будинку № 6 у 1950-х містилася перукарня, від часів СРСР тут працює продуктовий магазин (у 1970-80-х роках тут був салон замовлень). 	Ілько Лемко …
Житловий будинок (№ 6) (+)
У середмісті Львова знаходиться основний, давніший кляштор домініканців. Коли на поч. 17 ст. домініканці захотіли розширити свої приміщення, вони не…
Кляштор домініканців (№ 8) (+)
У будинку № 9 за часів СРСР у 1950-х містилася прокуратура Червоноармійського району й індпошив і ремонт взуття, у 1960-1980 роках тут працював…
Житловий будинок (№ 9) (+)
Будинок Політехнічної школи (вул.С.Бандери, № 12) споруджено в 1874 – 1877 ст. (архітектор Ю.Захаревич) у стилі ренесанс. Аттік прикрашено…
Політехнічний інститут (№ 12) (+)
Будинок (вул.С.Бандери, № 14) споруджено в 1906 р. Він пам’ятний тим, що тут в 1906 – 1914 рр. містилась 1-а українська державна академічна…
Гімназія (№ 14) (+)
Житловий будинок (№ 16) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 17 у 1950-х працювало ательє індпошиву одягу, в 1960-1980 роках був магазин “Молоко”, нині тут…
Житловий будинок (№ 18) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 19 за часів Польщі був магазин канцелярського приладдя Буріана, у 1950-1960 рр. – ательє індпошиву…
Головний фасад. 19 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.
Житловий будинок (№ 20) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будівлі № 21 до війни містилося ательє дамських капелюхів Шміда, аптека Канєвського та магазин взуття Рамерів,…
Житловий будинок (№ 22) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 23 за СРСР працювали продовольчий і взуттєвий магазини, нині тут фінансовий центр “Конкорд” і…
Житловий будинок (№ 23)
Ліворуч – вулиця Карпінського, праворуч – вулиця Бандери. 19 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.С.Бандери, 24) споруджено в 1913 р.…
Житловий будинок (№ 24) (+)
У № 25 у 1950-1960 роках містилося кафе та пошиття й ремонт головних уборів. 	Ілько Лемко 	Джерело: “Львівська газета”, 1 серпня, 2008 року, № 110…
Житловий будинок (№ 25) (+)
19 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 26 за часів Польщі були магазини меблів Томашевського та квітів “Тубероза” Тиховського, нині тут…
Житловий будинок (№ 26) (+)
У будівлі № 27 за часів Польщі містився магазин галантереї та взуття Германа Ахта, від часів СРСР і до 2000-х років тут працював відомий у цьому…
Житловий будинок (№ 27) (+)
Головний фасад. 19 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 28 до 1939 року був пансіонат Пончосінської та галантерея Медвецького, за часів СРСР…
Житловий будинок (№ 28) (+)
19 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких. 	Адресу № 28-а має корпус “Львівської політехніки”, збудований у 1970-х на місці саду колишнього монастиря…
Будинок (№ 28а) (+)
Ліворуч – вул. Глибока, праворуч – вул. Бандери. 7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 29 за польських часів містилася перукарня…
Житловий будинок (№ 29) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.С.Бандери, 31) у стилі орнаментальної сецесії споруджено в 1907 р. для Юзефа Кеніга (архіт.…