2007 р. Чи є спасіння пам’яткам на Берестові?++

Розмову вів Іван Дивний

Дата: 22.09.2007

Розмова з Яковом Діхтярем, першим заступником голови Державної служби з питань національної культурної спадщини. – 21 вересня 2007 року. – м. Київ. – вул. Січневого повстання 21, корпус 20.

– Якове Яковичу, у ці дні стрічками Інтернет-новин розповсюджується інформація про чергову передачу кількох об’єктів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника діючому монастирю. Чи могли б Ви прокоментувати це повідомлення?

– Загальний коментар такий: сьогодні настоятель Києво-Печерського монастиря дійсно піднімає питання про передачу їм деяких корпусів.

– Але питання ще не вирішене?

– Остаточно вирішене питання лише по 58-му корпусу. Він звільняється…

– Це відома історія. А нині йдеться вже про інші об’єкти.

– Справа в тому, що згідно договору, який укладений між Міністерством культури і Київською міською радою, Міністерство культури не має права одноосібно комусь ці корпуси передавати. Не лише церква чи корпус, а й взагалі будь-яке приміщення передається рішенням Київської міської територіальної громади. І якщо Київрада прийме таке рішення, то ми просто не матимемо права йому суперечити.

– Наші колеги з журналу «Музеї України» у своїй публікації називають номер наказу Міністерства культури про передачу Спаса на Берестові – № 1200/22/13-07. Ви такого наказу не знаєте?

– Ні, такого наказу я не знаю.

– Вказувалося, що він виданий ще 7-го вересня. Якби такий наказ існував, то Ви б мали знати про нього обов’язково…

– Думаю, що знав би. Але на сьогодні у мене немає цієї інформації. Я знаю, що питання піднімалося настоятелем монастиря – приблизно місяць тому.

– Але інформації про вирішення цього питання Ви не маєте?

– Не маю. Я знаю, що на Спаса на Берестові раніше претендувала «чорнобильська» релігійна громада. Раніше я кілька разів бачив їх біля цього храму.

– А нині церква використовується, як звичайне музейне приміщення?

– Вона зараз перебуває на реставрації.

– І для богослужіння Спаса на Берестові не використовується зовсім?

– Так. Зараз цього немає. Навесні тільки зняли риштування всередині храму, оскільки почалися археологічні дослідження давньої підлоги. Там є певні проблеми – саме з дослідженнями, – але під богослужіння споруда не передавалася. Десь приблизно у 1994-му чи 1995-му роках кілька разів вона надавалася для релігійних служб. Це було на великі православні свята, особливо на Спас. Але принаймні останні кілька років жодних служб там не було.