2007 р. Лист Міністра культури і туризму

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

01601, м. Київ, вул. Франка, 19

телефон 235-23-78, факс 235-32-57, Е-таіІ: info@mincult.gov.ua

Наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Архієпископу Вишгородському Павлу

Ваше Високопреосвященство!

У Міністерстві культури і туризму України розглянуто Вашого листа від 13.08.07 № 527X01 з приводу передачі у користування Української Православної церкви будівель Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. За результатами розгляду повідомляємо.

Враховуючи Указ Президента України від 21.03.02 № 279 «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій», протокольне доручення Віце-прем’єр-міністра Д. В. Табачника від 15.07.03. за результатами засідання Міжвідомчої комісії з підготовки пропозицій щодо відновлення прав церков і релігійних організацій, які були порушені внаслідок проведення колишнім Союзом РСР тоталітарної політики стосовно релігії, в межах повноважень, визначених Положенням про Міністерство культури і туризму України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.06 № 15 66, МКТ не заперечує проти передачі у постійне користування Української Православної церкви наступних будівель Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника:

– сторожки при вході до гостинного двору монастиря – корпус № 71-а;

– Церкви Преображення (Спаса на Берестові), пам’ятки архітектури національного значення (охоронний № 2), корпус № 84;

– Південної (часової) башти, пам’ятки архітектури національного значення (охоронний № 4/18), корпус № 89.

У місячний термін з моменту отримання вказаних пам’яток у користування необхідно укласти охоронний договір з Державною службою з питань національної культурної спадщини і використовувати передані пам’ятки з безумовним дотриманням вимог законодавства про охорону культурної спадщини, зокрема реставраційні роботи на них здійснювати за проектами, розробленими відповідно до вимог планового та реставраційного завдань, з урахуванням матеріалів архівних досліджень та характеру оточуючого історичного середовища, та погодженими у встановленому порядку, зокрема з Державною службою з питань національної культурної спадщини.

З повагою

Міністр Ю. П. Богуцький