Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква згоріла [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 136].

Дерев’яна церква Воздвиження 1925 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 111].

с. Золотковичі.

Мостиський.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1925.

Вже у 1449 р. в селі згадується церква. Попередня дерев’яна будівля походила з 1750 р. У 1881 р. здійснена реставрація церкви, перед 1910 р. закуплено і встановлено новий іконостас. Воєнні дії першої світової війни майже повністю знищили будівлю. У 1925 р. на її місці збудовано нову дерев’яну дводільну безверху церкву, увінчану на гребені спільного даху нави і вівтаря ліхтарем з маківкою. З 1966 по 1989 р. стояла зачиненою і використовувалася на архів.

«Діло». – Львів, 1881, № 34; 1917, № 55.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 365.

У Львівській області згоріла церква

15.06.2012, 09:51

У Львівській області в селі Золотковичі Мостиського району згоріла Церква Української греко-католицької церкви Воздвиження Чесного Хреста, повідомляє МНС України.

За даними відомства, спалах стався через коротке замикання в електромережі. Примітно, що будівля церкви була дерев’яною, побудованою в 1928 році. Станом на 21:24 14 червня підрозділи ліквідували пожежу. Жертв і постраждалих немає.

Церква Воздвиження Чесного Хреста збудована у 1928 році. Храм мав розмір в плані 20 х 10 м.

Церква, як інформує decerkva.org.ua, стояла біля сільської вулиці, через майже кілометр від основної дороги. Найдавніше про місцевий храм написано вже у 1449 році. Попередня до сьогоднішньої дерев’яна будівля походила з 1750 року. У 1881 році її реставрували, перед 1910 роком закупили і встановили до неї новий іконостас. Воєнні дії першої світової війни майже повністю знищили святиню, тому 1925 року на її місці збудували нову дерев’яну церкву. Стояла зачиненою з 1966 по 1989 рр. і використовувалася на архів.

Церква стояла на прямокутній ділянці, до якої з однієї сторони прилягає житлова будівля, з іншої – город, захищений від вулиці огорожею.