Жмеринський район

Браїлів смт

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Вінницький повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Жмеринський район

Коментар: згадується з 15 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108.].

Сотенне містечко Брацлавського полка в 1649 р.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 15 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Довідка у Вікіпедії:

Козачківка с
Козачківка с
Москалівка с
Москалівка с (+)
Кляштор тринітарів засновано в 1740 р. (ктитори Францишек Салезій Потоцький та Станіслав Щенсний Потоцький). Після 1831 р. його перетворено на…
Кляштор тринітарів (+)
Костел св.Трійці 1879 р. збудовано на території дерев’яно-земляного замку 15 – 17 ст. В ньому була чудотворна скульптура Христа [Гульдман В.К.…
Костел св.Трійці (+)
Церква Всіх святих
Церква Всіх святих
Церква св.Петра і Павла збудована у 1886 р. – цегляна одноверха хрещата, вівтарем на північний схід. Іконостас 3-ярусний [Приходы и церкви…
Церква св.Петра і Павла (+)
Палац фон Мекків 1868 р., неоготичний. Парк 31 га. За совітів в ньому був сільгосптехнікум. 	В 1979 р. у палаці засновано Музей Чайковського і фон…
Палац фон Мекків (+)
2008 р. Одна з перлин Вінниччини – Браїлів – хоче розвивати туристичні перспективи