Кляштор тринітарів

Кляштор тринітарів

Розмір зображення: 704:469 піксел

Кляштор тринітарів засновано в 1740 р. (ктитори Францишек Салезій Потоцький та Станіслав Щенсний Потоцький). Після 1831 р. його перетворено на православний монастир св.Трійці [Малаков, с. 57]. За іншими даними, він заснований в 1635 р. Кропивницьким; в 19 ст. перетворено в православний жіночий монастир Благовіщення [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 518]. Кляштор тринітарів і костел св.Трійці збудовані київським воєводою Фр.-Салезієм Потоцьким. Він запросив сюди художника Й.Прагтля. Кляштор закрито в 1832 – 1833 рр., з 1845 р. сюди переведено Вінницький жіночий монастир [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 269 – 271]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Кляштор тринітарів і костел св.Трійці: костел збудовано в 1778 р., освячено у 1799 р. У 1832 р. кляштор і костел закрито. У 1837 р. кляштор обернено на православний жіночий монастир [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 21].

Костел з келіями збудовано 1767 – 1778 рр. В 1926 р. місцева влада планувала знести муровану шопу 2 пол.18 ст., яка була частиною зовнішнього муру монастиря [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 1, с. 217].

Православний монастир св.Трійці – закрито наприкінці 1932 р. [Слободянюк Е. Монастирі України: історія нищення. – Київська старовина, 1995 р., № 1, с. 107]

Троїцький монастир 1767 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12].

Троїцький собор з келіями 1767 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Троїцький монастир 1767 – 1778 рр. (вул.Леніна, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Йосиф Прехтль (Прагтль) (1737 р, Відень – 1799 р., Браїлів) маляр-монументаліст, з 1757 р. – чернець кляштору тринітарів у Берестечку. Він виконав фресковий розпис у костелі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156].

Монастир: ворота; церква: орієнтація вівтаря 95°; два корпуси обік церкви. Спостереження М.І.Жарких, 13 серпня 1992 р.