2008 р. Одна з перлин Вінниччини – Браїлів – хоче розвивати туристичні перспективи

Дата: 02.08.2008

Браїлів своє майбутнє вбачає у розвитку сільського зеленого туризму. Для цього напрямку тут є все необхідне: славне історичне минуле, пам’ятки архітектури, надзвичайні краєвиди. Бракує лише гарних доріг, готелів, облаштованих садиб та реклами. Ще в кінці 19-го та на початку 20-го століть Браїлів жваво відвідували гості. Сьогодні мова йде про розвиток сільського зеленого туризму, а тоді тут побувало чимало паломників та видатних особистостей.

У селищі народилися відомий український поет Володимир Забаштанський, лікар Осип Юцевич, багато своїх творів саме тут написав російський композитор Петро Ілліч Чайковський, перебуваючи в маєтку Надії фон Мекк. І досі його душа «витає» у стінах музею-садиби – працівники стверджують, що ввечері там можна побачити вогник свчки. Аби більше дізнатись про платонічні стосунки меценатки Надії фон Мекк та Чайковського, до музею приїздять туристи з різних куточків України.

Перлинами Браїлова вважають і Свято-Троїцький жіночий монастир з двома чудотворними іконами: Божої Матері Браїлово-Почаївської та Браїлово-Ченстоховської, а також найвищу споруду – Приходський костел – Санктаріум Господа Ісуса Хреста. Тут на початку 20-го століття приймали до 40 тис. паломників в рік. Францішек Щербатих, теперішній настоятель Санктаріуму, каже: «Був будинок для паломників, вони там ночували, приїжджих годували, вдень близько 3 тисяч тарілок супу роздавали, чай, хліб…».

Сьогодні будинок паломників – на балансі збанкрутілого сокоморсового заводу. А приміщень, де можна приймати туристів, немає. Щоправда, це питання – на перспективу. Поки що облаштовують зелені зони відпочинку для приїжджих з наметами. Ставки для риболовлі, екскурсії не лише пам’ятками архітектури, а й природніми дивами, наприклад – каскадом підземних джерел, де «чорні діри» сягають глибини до 160 м.

Це все подарунок природи та славного минулого, але для того, щоб його відродити, необхідно працювати сучасникам. Валерій Резидент, голова смт. Браїлів, каже: «Багато чого можна зробити силами територіальної громади, а ось дороги відремонтувати та відреставрувати державні пам’ятки архітектурине під силу нам, потрібні гроші держави».

Дороги та бажання – це головне. А ще – знайти б серед сьогоднішніх «нових українців» щедрих і далекоглядних меценатів, аби дбали не лише про повні кишені, а й про ім’я, яке згадуватимуть нащадки. Так, як роками шанують пам’ять подружжя фон Мекк у Браїлові. Можливо, тоді гучно розрекламоване обласною владою питання про сільський зелений туризм зрушить з місця.