2010 р. Повернення до Вишні

Дата: 22.06.2010

У суботу, напередодні річниці від дня народження найвидатнішого польського комедіографа доби романтизму графа Александра Фредро, відбулося відкриття відновленої експозиції кімнати пам’яті Александра Фредро та Митрополита Андрея Шептицького у палаці родини Фредро – Шептицьких у селі Вишня, що коло Рудок Городоцького району Львівської області.

У відкритті відновленої експозиції взяли участь представники Львівської обласної ради, Вишнянського аграрного коледжу, Генерального консульства Республіки Польща у Львові, греко-католицького та римо-католицького духовенства, представники громадськості, мешканці села. Відкриття кімнати-музею супроводжувалося театральною виставою.

Як розповів “Пошті” начальник відділу зовнішніх зв’язків та промоції Львівської обласної ради Тарас Возняк, проект відновлення пам’ятної кімнати реалізований у рамках заходів Львівської обласної ради для промоції регіону на період 2009 – 2010 років.

Активну участь у проекті також взяли українські та польські громадські організації, зокрема Незалежний культурологічний часопис “Ї” (Львів), ГО “Вілла Деціюша” (Краків), а також львівська та краківська політехніки, Національний лісотехнічний університет і, звичайно, нинішні господарі палацу – Вишнянський аграрний коледж та Львівський сільськогосподарський університет, які багато доклалися до збереження палацу.

Реалізація спільного українсько-польського проекту із відновлення пам’ятки архітектури у с. Вишня, пов’язаної з такими відомими для обох народів родинами – Фредро – Шептицьких, розпочалася минулого року. Тоді ж стартував перший етап ревіталізації палацу – модернізація експозиції, реставрація зали, де розташувалася музей-кімната.

Тарас Возняк також зазначив, що далі реставруватимуть наступні зали палацу. У відновленні палацового комплексу триватиме співпраця з фондом родини Шептицьких.

Джерело: “Львівська пошта”