2009 р. На Львівщині започаткували відновлення палацу родини Фредро-Шептицьких

Дата: 15.09.2009

У 2009-2010 році українські та польські фахівці будуть поступово відновлювати палац родини Фредро-Шептицьких у с. Вишня Городоцького району. Про це 15 вересня на прес-конференції повідомив начальник відділу зовнішніх зв’язків та промоції регіону Львівської обласної ради Тарас Возняк.

“Олександр Фредро – зачинатель польської класичної літератури, комедіограф, дідусь Андрея Шептицького. Палацик Фредра у с. Вишня зберігся дуже добре, бо мав господаря, зараз там Вишнянський аграрний технікум. Перший крок ревіталізації цього палацу – модернізація експозиції, реставрація зали, де розташується музей-кімната О. Фредра. У цьому будинку дуже багато чого збережено, зокрема меблі”, – зазначив Т. Возняк.

Група польських студентів з відділу архітектури Краківської політехніки проводила обміри палацу Фредрів для подальшого його відновлення. Раніше за них, тут працювали львівські студенти із “Львівської Політехніки”: вони міряли будинок всередині.

За словами доцента кафедри реконструкції і реставрації архітектурних комплексів Національного університету “Львівська політехніка” Костя Присяжного, палац в ужитковому стані. “Збереглися автентичні деталі, в інтер’єрі – чудові печі відомої на той час фірми, паркети, віконна столярка з фурнітурою”, – зазначив архітектор.

У 2010 році за сприяння представників Краківської політехніки у маєтку Фредра планують інвентаризувати парк. Усі роботи здійснюються за спонсорські та доброчинні кошти.