2008 р. Такого світ ще не бачив. Унікальна знахідка в Херсонесі

Наталка Стрілецька, Олексій Біленко

Дата: 02.10.2008

Стародавній Херсонес, якому нещодавно виповнилося 2500 років, і де навернувся до християнства Великий Князь Володимир, відкрив ще одну свою таємницю. Археологи знайшли унікальний ламподофор, або двометровий бронзовий свічник 13 сторіччя, який уперше змогли побачити серед експонатів Національного заповідника «Херсонес Таврійський» севастопольці та гості українського міста.

Археолог Тетяна Яшаєва вже тридцять років розкопує стародавній Херсонес та вивчає історію християнства. Хоча на її карбі – чимало цінних знахідок, ламподофор посів серед них особливе місце. Схожого артефакту немає в жодному музеї світу. Адже досі археологи не знаходили ламподофорів із кріпленням у вигляді рук, котрІ тримають списи.

Тетяна Яшаєва, завідувачка відділу національного заповідника “Херсонес Таврійський”: “Это говорит о том, что, сюда, как выражались греки на край Эйкумены, на дальние северные рубежи византийской империи поступали такие же предметы роскоши, такие же предметы христианской церковной древности, такие же предметы быта роскошные, как и в самой Византии. И, конечно, это ставит Херсонес в разряд городов особо значимый для империи…”

Керівництво заповідника твердить, що археологи працюють на голому ентузіазмі. Адже грошей на розкопки цього року виділили вдесятеро менше, ніж треба. Крім того, досі не затверджено ані концепції, ані десятирічної програми розвитку Херсонеського заповідника.

Леонід Марченко, генеральний директор заповідника «Херсонес Таврійський»: “Номінуємося ми в ЮНЕСКО, а ЮНЕСКО в першу чергу дивиться як до цієї пам’ятки відноситься держава, як відноситься регіональна влада, тому кілька років пробиваємо цю програму…”

Ще одна морока, бідкаються науковці – це неможливість показати всі Пам’ятки Херсонеса туристам. Через відсутність відповідних приміщень для демонстрування із 200 тисяч знахідок заповідника можна побачити тільки 10 відсотків.

Джерело: СТБ