Пам’ятник обороні 1941 - 1942 рр.

Меморiал Слави, присвячений героям оборони Севастополя 1941-1942 рокiв. Площа Нахiмова. Проект меморiалу архiтекторiв Б.В. Калинкова й Н.Н. Сдобнякова, реконструкцiя скульптора В.В. Яковлєва й архiтектора I.Є. Фiалко. Гранiт, бетон. 1964. Реконструкцiя 1967.

Героїчна оборона Севастополя тривала з 30 жовтня 1941 року по 4 липня 1942 року.

На бетоннiй стiнi – 19 меморiальних дощок iз червоного гранiту, на 17 з яких викарбуванi назви вiйськових з’єднань, кораблiв, частин Чорноморського флоту, Приморської армiї, а на двох – пiдприємств, установ i органiзацiй мiста – учасникiв 250-денної оборони мiста-героя. Праворуч вiд стiни – вiсiм дiоритових плит iз iменами 54 Героїв Радянського Союзу, удостоєних цього звання за подвиги, здiйсненi в боях при оборонi Севастополя.

На меморiальних дошках – рельєфне зображення матроса, що вiдбиває штурм супротивника. Лiворуч – стилiзований бетонний якiр i дати “1941-1942”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].