Пам’ятний знак П.П.Горпищенку, 1941 - 1942 рр.

Не менш мужньо боролися з фашистами моряки-чорноморцi 8-ї бригади морської пiхоти пiд командуванням полковника П.П. Горпищенка. Крiзь вогонь фашистських бомб i снарядiв пробиралися вони на Мекензiєвi гори й потужною стiною стали на шляху ворога. Пiзнiше П.П. Горпищенко командував дивiзiєю, загинув в 1943 роцi при звiльненнi Мелiтополя. Похований у Севастополi на братньому цвинтарi Великої Вiтчизняної вiйни (6-й км Сiмферопольського шосе), де похованi багато воїнiв його бригади.

Пам’ятний знак на честь П.П. Горпищенка встановлений у мiстi Севастополi по вул. Горпищенка, 47. Скульптори С.I. Ареф’єва, О.А. Куликова. Бронза, iнкерманський камiнь.1971.

Пам’ятний знак (висота 3,6 м) являє собою стелу з рельєфним зображенням П.П. Горпищенка на мармуровiй дошцi. Нижче напис: “Горпищенко Павло Пилипович, командир 1-го Севастопольського полку й 8-ї бригади морської пiхоти оборони Севастополя 1941-1942 рр.”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].