Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:596 піксел

Рахів. Церква Різдва пр. богородиці, 1928 р. Листівка 1936 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 730.

Рахів

Церква Різдва пр. богородиці. 1928.

Церкву спорудили в лівобережній частині Рахова – Акна, вище кам’яної греко-католицької церкви Воздвижения Чесного Хреста. Тесля Микола Дмитрович Брана дав землю під церкву й очолив будівництво. Допомагали йому М. Оринчак і В. Молдавчук.

Будували храм, як розповідають, з 1926 до 1928 p., хоч надходження коштів тривало й надалі, і в 1931 р. громада отримала 2 тисячі корон на будівельні потреби з Югославії від жіночого товариства імені княжни Любиці. Церкву спорудили з кругляків та оббили дошками, посередині бляшаного даху здіймався купол.

Споруда служила людям до 1946 p., коли кам’яну церкву влада віддала православним, а дерев’яна стала непотрібною.

1 жовтня 1960 р. церкву зняли з реєстрації і розібрали. На місці вівтаря закопали хрест, тепер він стоїть на подвір’ї внучки майстра Брани.

Церковні книги, великий дзвін та інші речі перенесли до мурованої церкви. Малий дзвін віддали в село Розтоки.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 731.