Почаїв м

Лавра Почаївська

Лавра Почаївська

Розмір зображення: 800:543 піксел

Почаївська лавра 16 – 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1807 – 1810 рр. маляр Лука Долинський (1745 р., Біла Церква – 1824 р., Львів) працював у монастирі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 128].

В лаврі є образ св.Паїсія з написом на звороті: “pr Genadius Onsakowski ord S.Bas M pinxit A 1757 mo” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 151].

В 1744 р. Пахомій Принятицький малював у бані собору чудеса богородиці [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 157]. 1. Це не в існуючому соборі. 2. Принятицький – із с.Перенятин поблизу Почаєва.

З 1761 р. маляр Андрій Токаревський працював у монастирі; тут він постригся у ченці під іменем Аліпій і виконував малярські роботи [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 168].

Вкладені елементи

Н.Зубрицький. Облога турками Почаївського монастиря. Гравюра 1704 р. 	Джерело: З української старовини. – К.: Мистецтво, 1991 р., с. 97.
1704 р. Облога Почаївського монастиря (+)
Почаївська лавра. Малюнок І.Агапі, гравюра Серикова. 1875 р. 	Джерело: З української старовини. – К.: Мистецтво, 1991 р., с. 96.
1875 р. Загальний вигляд з південного сходу (+)
1968 р. По Україні (+)
Загальні види (+)
Успенський собор 1791 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 86]. …
Собор Успіння (+)
Трапезна 2 пол.18 ст. [НІА; Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р.].
Трапезна (+)
Келії 16 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 86]. 	Монастирські…
Келії (+)
Каплиця у дворі корпусу келій
Каплиця у дворі корпусу келій (+)
Каплиця 2 у дворі корпусу келій
Архієрейський будинок 1825 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 86]. …
Будинок архієрея (+)
Троїцький собор 1912 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 86]. 	Троїцький…
Собор св.Трійці (+)
Дзвіниця 1861 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 86]. 	Дзвіниця 1861 р.…
Дзвіниця (+)
Надбрамний корпус 1839 р.[Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 86]. …
Надбрамний корпус (+)
Снято: 8 июля 2007. sobory.ru