Немирівський район

Брацлав смт

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Брацлавський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Немирівський район

Коментар: назву пояснюють двояко: 1. “брат” + “слава” = братська слава князів Коріатовичів; 2. від імені якогось князя Брячислава. Напад татар в 1478 р. Укріплення збудовані в 1497 р. Напади татар і волохів у 1498 – 1503 рр. В 1551 р. татари здобули замок, він відновлений в 1552 р. В 1569 р. місто призначене центром Брацлавського воєводства, з 1598 р. центр перенесено до Вінниці. У 2 п.18 ст. було 2 уніатських церкви [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 123 – 124].

Фортеця кін.14 – поч. 15 ст. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток]. [Зруйнована, зрозуміло.]

За описом 1552 р. було 7 церков і 1 костел [АрхЮЗР, ч. 7, т. 2, с. 20].

В 1581 р. згадується Брацлавський монастир [Акты западной России, т. 3, № 129], але, здається, там йдеться про Браслав у Білорусії.

В 1651 р. під час штурму замку загинуло 4 священики (мемуари А.С.Радзівіла) [Свєшніков І.К. Битва під Берестечком. – Льв.: Слово, 1992 р., с. 69].

Коментар: з 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108.]. 2 церкви є [КВн].

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 10 – 11 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Вільшанка с
Вільшанка с
Слобода с
Слобода с (+)
Костел збудовано на початку 16 ст. старанням братів Бучацьких [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994…
Костел Шкаплерівської божої матері (+)
Церква Покрови
Церква Покрови
Церква св.Миколи 1817 – 1837 рр. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 464].…
Церква св.Миколи (+)
Успенський собор у Брацлаві. Фото поч. 20 ст. (?) Висловлюємо вдячність Антону Римарю, який надіслав нам це фото. 	Собор Успіння збудовано у 1890 р.…
Церква Успіння