Брацлав смт

Костел Шкаплерівської божої матері

Розмір зображення: 800:519 піксел

Костел збудовано на початку 16 ст. старанням братів Бучацьких [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 132]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Нова кам’яна споруда 18 ст. [ІМСВн; Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 464]. Кам’яний костел Шкаплерівської божої матері збудовано в 1743 р. В ньому є шанована ікона божої матері [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 124]. Будівництво новоко мурованого костелу Шкаплерівської божої матері розпочалось після 1820 р. Він збудований на місці давнішого дерев’яного костелу. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 24].

Брацлав. Костел 1884 р. орієнтація вівтаря 120°. Спостереження М.І.Жарких, 11 липня 1996 р.

1996 р. Загальний вигляд з позиції С3