Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:533 піксел

Успенський собор у Брацлаві. Фото поч. 20 ст. (?) Висловлюємо вдячність Антону Римарю, який надіслав нам це фото.

Собор Успіння збудовано у 1890 р. – цегляний п’ятиверхий, разом з дзвіницею. Довжина 43.5 арш. (30.9 м), ширина 20 арш. (14.2 м), висота 47 арш. (33.4 м), висота дзвіниці 54 арш. (38.3 м). Шанована ікона Казанської божої матері – як кажуть, з полкової церкви м.Брацлава [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 124 – 125].

Собор Успіння 1759 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 464]. Стара споруда собору збудована у 1759 р. на підвищеному місці на віддалі 120 саж. (256 м) від р.Бог – первісно триверха, в 1854 р. перероблена на одноверху. Довжина 27 арш. (19.2 м), ширина 8.5 арш. (6 м), висота понад 30 арш. (21.3 м). Споруда ця в 1901 р. не використовувалась, планувалось її знесення. Перед тим була споруда 1736 р., яка зруйнована з невідомої причини [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 124 – 125].