Шенборн с

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка – 1484 р. як Kisfalu, далі 1495 – Kisujfalu, 1533 – Woÿfaluw, 1543 – Kys wÿfalu, 1550 – Wÿffalw, Munkachwjfalu, 1730 – Munkács-Ujfalu, Alsó-Schönborn, 1773 – Alsó-Schönborn, Ujfalu, Unter Schönborn, Nowojeselo, 1851 – Schönborn (Alsó-), Novoje Szelo, 1877 – ben Schönborn (Alsó-), 1907 – Alsóschönborn, 1983 – Нове Село, 1995 – Шенборн.

Рішення про перейменування села Нове Село на село Шенборн прийняла Верховна Рада України 02.03.1995 р. Рішення № 137/95-ПВ. Дата опублікування 01.04.1995 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 14, ст. 98).

Президія Верховної Ради України постановляє (02.03.1995, № 137/95-ПВ): Відновити колишні найменування населеним пунктам Закарпатської області: у Мукачівському районі: селу Нове Село – село Шенборн.

Нове Село Мукачівський район

У XVII ст. згадують дерев’яну церкву. Про це був запис в урбаріальних документах 1699 р.: “У Мукачеві – Новому Селі церква є, але парохії немає”. Село спустіло, а в XVIII ст. його заселили німцями-колоністами і назву змінили на Шенборн. Тепер селу повернуто цю назву.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 164.