2009 р. Знайшовши мідні шеляги, археологи законсервовують два розкопи на вул. Підвальній у…

2009 р. Знайшовши мідні шеляги, археологи законсервовують два розкопи на вул. Підвальній у Львові

Дата: 14.04.2009

Сьогодні археологи, які з 18 березня працюють на вул. Підвальній під керівництвом співробітника науково-дослідного центру Інституту археології НАН України «Рятівна археологічна служба» Остапа Лазурка здають два досліджених розкопи Низьким муром, – про це сьогодні, 14 квітня, повідомив кореспондент ЗІКу.

«Ми дослідили до підошви два розкопи на відстані 20 м один від одного – під Низьким муром і біля бастеї Низького муру. До свят маємо їх законсервувати, засипавши піском. Останній тиждень видався дуже важким через негоду. Розкопи заливало зливами й нам довелося докладати неймовірних зусиль, аби не падали стіни розкопів. Серед знахідок найранніше датування мають артефакти 17 ст.

Зокрема, ми знайшли чимало баратинок – литовсько-польських мідних шелягів із королем Яном Казимиром на аверсі. Після Великодніх свят ми піднімемось до Третьої лінії оборони, де вже перед тим виявили кілька цікавих торгових пломб, і закладемо шурфи, аби спіймати напрямок оборонного муру, який огинає Порохову вежу, та дослідити характер насипання валу й переріз рову», – повідомив Остап Лазурко.

Нагадаємо, Третя оборонна лінія міських укріплень постала наприкінці XV-на початку XVI ст. для протидії вогню ворожої артилерії середніх калібрів. Вона йшла паралельно до укріплень першої і другої ліній, оточуючи Середмістя. Третя лінія являла собою систему невеликих бастіонів, об’єднаних куртинами, перед якими була заводнена фоса.

У 1476 р. розпочато спорудження барбаканів при в’їзних брамах. У 1552р. третю оборонну лінію посилено вежею Новою – тепер Порохова. У 1622 р. до міської оборонної системи (її третьої лінії) здійснено примикання укріплень Бернардинського монастирського комплексу. У 1672 р. споруджено наріжний Королівський белюард.

Довідка ЗІКу. Капітальний ремонт другої частини вул. Підвальної у Львові, що його управління капітального будівництва Львівської міської ради планує завершити у червні цього року, супроводжується археологічними дослідженнями.

Капітальний ремонт вул. Підвальної у зоні ЮНЕСКО провадить підрядник ВАТ ЛСБМУ-1 (ст.в. Ю. Городиський). Пов’язаний ремонт із заміною трамвайної колії від вул. Руської до пл. Данила Галицького та прокладенням інженерно-комунікаційних мереж. Прокладання колії за новітньою технологією, яка передбачає зниження динамічних навантажень і шуму тягне за собою спорудження 20-сантиметрової бетонної подушки, під якою будуть поховані археологічні пам’ятки.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»