Порохова башта (вул.Підвальна, 4)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Порохова башта 1554 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Порохова башта 1554 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Порохова вежа 1554 – 1556 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Поряд зі школою в парку На Валах (цю назву здебільшого почали вживати в часи української незалежності) стоїть Порохова вежа XVI століття (будинок № 4) – єдина уціліла з усього оборонного комплексу середньовічного Львова, який австрійська влада розібрала наприкінці XVIII століття. У Пороховій вежі з 1959-го – Будинок архітектора, де часто проводять концерти та джазові фестивалі. У повоєнні часи Порохову вежу облицювали тиньком, 1973-го його зняли та вивели на поверхню старовинну кам’яну кладку. Парк На Валах 1946 р. називали Радянським бульваром.

Джерело: “”, 23 лютого, 2007 року, № 32 (102)