2012 р. Руйнація за півмільйона?

Мирослава Іваник

Колону Яна з Дуклі оглянуть українські та німецькі фахівці. Вони повинні сказати, чи правильно відреставровано пам’ятку архітектури. Експертизу проведуть на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міськради.

Нагадаємо, колону Яна з Дуклі почали реставрувати наприкінці листопада 2010 року. Зазвичай усі реставраційні роботи в таку пору року завершують через несприятливі погодні умови. Замовником робіт було управління капітального будівництва Львівської міської ради. За словами його начальника Ігоря Фалюти, реставрацію почали з настанням холодів, бо дуже довго проводили тендер і нібито доклали максимум зусиль, аби вибрати фахову фірму. Тоді роботи обіцяли завершити за два місяці, однак реально реставрація затягнулася майже на рік.

На вимогу фахівців у грудні 2010 року реставрацію призупинили, закривши колону целофаном, у якому колона через брак фінансування простояла до початку осені минулого року. Фірма-підрядник «Буд-арт» завершила реставраційні роботи в листопаді 2011-го. Тоді до виконаних робіт у посадовців міської ради не було претензій. Однак тепер, здається, з’явилися сумніви.

Посадовці зберігали подиву гідний спокій, однак дехто з реставраторів висловлював сумніви щодо якості виконання робіт одразу після їх завершення. Найбільше зауважень стосувалося жовтуватого кольору, не притаманного каменю. Проте виконавці запевняли: з часом усе мине. Втім дотепер, за майже півроку, колона не змінила кольору. Понад те, її колористика стала неоднорідною, а з нижніх сходинок почали відпадати частини покриття.

– Нам як технологам не замовляли досліджень перед реставрацією колони, – повідомив у коментарі «Газеті» Роман Гуцуляк, директор найбільшого в Україні фахового науково-технологічного центру консервації та реставрації пам’яток «Конрест». – Нині можна казати, що колір колони не відповідає каменю. Окремо треба дослідити якість виконання робіт. Аби сказати докладніше, слід провести відповідні дослідження стану колони.

Тепер свою думку мають висловити експерти, які проведуть експертизу. Вочевидь, від їхнього висновку залежатиме й те, чи отримає підрядник 270 тисяч гривень за реставрацію колони, які передбачено в цьогорічному бюджеті як торішній борг. Загалом реставраційні роботи коштували міській скарбниці 650 тисяч гривень.