2010 р. Реставрація під снігом

Мирослава Іваник

Дата: 15.12.2010

Тоді, коли у світі з настанням морозів завершується реставраційний сезон, у нас його, здається, лише починають. Наприкінці листопада у Львові взялись відновлювати колону Яна з Дуклі перед церквою Андрія. Фахівці побоюються, що така реставрація матиме радше руйнівні наслідки. За словами Андрія Салюка, голови ЛОО “Українське товариство охорони пам’яток історії та культури” та віце-президента українського бюро ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць), вона принесе пам’ятці більшу шкоду, аніж користь.

– На колоні Яна з Дуклі зараз працює фірма, представники якої мені не назвались, – розповів “Пошті” Андрій Салюк. – До їхньої роботи я маю декілька дуже суттєвих зауважень. Передусім починати реставрацію кам’яної колони на вулиці на початку грудня є абсолютним нонсенсом. Це суперечить всім засадам реставрації.

Сьогодні ми маємо колону, яка за осінь набрала велику кількість вологи, і за теперішніх погодних умов її не можливо просушити повністю. При цьому там збираються проводити роботи зі зміцнення каменю. Але в мокру колону не можливо втиснути речовини, які мають зміцнити камінь. Відбудеться лише поверхневе ущільнення колони, що під час наступних розмерзань призведе до руйнування її поверхні.

В управлінні капітального будівництва Львівської міської ради, яке є замовником реставраційних робіт, виправдовуються – мовляв, почали роботи на об’єкті так швидко, тоді, коли змогли.

– Цей об’єкт внесли в перелік об’єктів, які фінансують цього року з міського бюджету, – розповів “Пошті” Ігор Фалюта, в. о. начальника управління капітального будівництва. – Ми дуже довго проводили тендер на виконавця робіт – детально вивчали документи, перевіряли фаховість фірм, які подались на тендер, а також їхній досвід виконання таких робіт. Ми максимально убезпечились від того, аби пустити на об’єкт некваліфіковану фірму. Тому торги декілька разів переносились. Тендер закінчився лише в листопаді, його виграла львівська фірма “Архбуд”, яка відразу розпочала роботи.

Всі роботи обіцяють завершити до кінця року – масимум на початку січня. В управлінні капітального будівництва стверджують – морози не страшні, оскільки реставратори встановлюють на об’єкті тепляк, який допомагає підтримувати плюсову температуру і працювати. Однак Андрій Салюк в якості робіт сумнівається.

– Я не вірю в те, що виконавці зроблять там добре утеплення. Те, що зараз там зробили, не можна назвати нормальною системою утеплення, – переконаний Андрій Салюк. – Хороший тепляк – це дуже коштовна річ. Зараз справді є технології, які дозволяють зробити утеплення належного рівня, але застосовують їх лише у багатих державах. Гріти вулицю, при тому, що 99% тепла втрачається, за бюджетні гроші, на мою думку, це неправильне використання грошей.

Ніде у світі не починають реставрацію зимою. Тепляки використовують лише, якщо взимку треба завершити почату ще навесні реставрацію. Тоді об’єкт починають утеплювати ще з літа, аби підтримувати потрібні показники температури та вологості.

Водночас віце-президента українського бюро ІКОМОС обурює те, що львівська влада вкотре наступає на ті самі граблі – адже роботи на колоні розпочали, не маючи погодженого проекту. “Коли на об’єкті почали роботи, виконавець ще не мав погодженого проекту. Така ж ситуація була під час реконструкції площі Ринок. Це пряме порушення законодавства”. Про те, що проект погодили лише на початку грудня, “Пошті” підтвердили і в міському УКБ.

Тож, чи не вийде так, що за гроші львів’ян, до того ж немалі, (на реставрацію об’єкта виділили 450 тисяч гривень) колону фактично зруйнують? Нагадаємо, що це вже не перший скандал довкола реставрації пам’яток архітектури, яке фінансує управління капітального будівництва Львівської міської ради. Минулого року правоохоронці порушили декілька кримінальних справ щодо реставрації Вірменського собору у Львові, яке фінансувало УКБ.

Водночас реставратори запевняють, що вибираючи переможців, працівники УКБ не радились з фахівцями з охорони історичного середовища і вирішували питання реставрації пам’яток, як ремонту дороги. Як наслідок – цього року замовником на реставрацію більшості об’єктів, зокрема Вірменської церкви, є профільне управління охорони історичного середовища ЛМР. Однак деякі об’єкти залишились у віданні УКБ.

Джерело: “Львівська поштa”