2011 р. Відреставрована у Львові колона св. Яна із Дуклі досі не посвітлішала

Колона святого Яна із Дуклі досі не посвітлішала. Хоча міські посадовці обіцяли: “вже скоро вона матиме приємне піщане забарвлення”.

Одразу після завершення реставрації виконувач обов’язків начальника капітального будівництва Львівської міськради Ігор Фалюта пообіцяв: колона невдовзі змінить колір на більш приємний. “Я не тонкий спеціаліст, щоби сказати чи треба тиждень часу, чи два для того, щоб вона набрала відповідного вигляду того проектного, який вона повинна досягти”, – заявив тоді в.о. начальника капітального будівництва Львівської міськради Ігор Фалюта.

З того часу минуло вже навіть три тижні, а колона і досі кислотно-жовта і її колір зовсім не змінився

Зараз Ігор Фалюта відмовляється від коментарів щодо колони і пояснює: «Сказав це зі слів керівника організації-підрядника».

«Для навколишнього середовища, яке не обізнане в кольористиці, це жовтий колір, для мене це золотиста охра, яка максимально наближена до відтінку піскових каменів», – реставратор Володимир Ропецький.

Реставратор обіцяє: колона справді посвітлішає, однак чітких термінів не називає.

«Я думаю, ви цього дочекаєтесь», – каже реставратор.

«Вона може трошки висвітлитись. У першу чергу ми повинні розуміти, що для нас цінною є пам’ятка як така, колір каменю як такий. І коли ми маємо прецедент зі зміною кольору, то це вже пов’язано з самою реставраційною технологією», – коментує ситуацію доцент кафедри реставрації НУ «Львівська Політехніка» Олег Рибчинський.

Науковець додає: видалити з усіх рельєфних деталей колони чорну патину – наліт, який раніше на ній був, не можна було так швидко. Отож ті місця, з яких не вдалось зняти наліт, покрили жовтою речовиною.

«То це може закінчитись до колони не зовсім сприятливо», – прогнозує Рибчинський.

Існує версія, що причиною такого забарвлення колони є те, що її реставрували в холодну пору року.

«Я не відкидаю таку версію, тим більше її підтвердили деякі фахівці, що, можливо, вже було надто холодно, і камінь вже не ввібрав, або змінився», – каже начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Онищенко обіцяє найближчим часом провести нараду з реставратором, аби вияснити, чи дотримали методики робіт.

Нагадаємо, загальна вартість проектної документації та реставраційних робіт – понад півмільйона гривень.

«Західна інформаційна корпорація»