2011 р. Колону Яна з Дуклі у Львові реставрують до листопада

Управління капітального будівництва Львівської міськради продовжило договір на реставраційно-ремонтні роботи меморіальної Колони Яна з Дуклі на вул. Соборній у Львові. За договором підрядник, компанія «Бударт» має завершити роботи до 1 листопада цього року. Про це 22 вересня під час брифінгу повідомив в. о. начальника УКБ Ігор Фалюта.

І.Фалюта також повідомив, що виконавцю уже оплачено 250 тис. грн за роботи виконані восени 2010 року, а додаткова угода укладена на 300 тис. грн. Також в угоді передбачені штрафні санкції на випадок невчасного та неякісного виконання робіт.

Директор компанії «Бударт» Володимир Ропецький повідомив, що роботи восени 2010 року були призупинені з огляду на зниження температури. «Коли температура є нижчою 5°С, реставраційні роботи проводити недоцільно. Тому ми законсервувати роботу. Ми покрили колону покривним матеріалом, під яким знаходився флізелін. Мені приємно відзначити слова німецького колеги з GIZ, який сьогодні підтвердив, що технічний і фізичний стан об’єкту – задовільний».

В. Ропецький прокоментував журналістам, що реставраційні роботи не відновилися у теплий період цього року через «технічні питання нашого уряду міста». Він додав, що «Бударт» не виконував ніяких робіт улітку, бо на це «потрібно мати матеріально-фінансові ресурси».

Директор «Бударту» зазначив, що на сьогодні колона повністю розчищена, змита, і розшита. Знято всі нашарування бетону, крім того, що скріплює частини двох декоративних вазонів. Зараз виконавець має намір проводити фугування тріщин, заповнення втрачених деталей, моделювання загублених і втрачених елементів, ін’єкції і шпринцювання капітелі, яка має дуже тяжкий технічний стан. Він уточнив, що частково загублені і втрачені декори на вазонах, на капітелі, на верхньому вазоні. Стан збереження декору, за його словами, – 50%.

В. Ропецький додав, що «Бударт» збирається витримати усі зобов’язання за договором, які взяла на себе, зокрема щодо завершення робіт до 1 листопада цього року. «Дай Боже, щоб дотримувалися зобов’язань усі інші», – сказав він.

Зазначимо, що 22 вересня стан збереження пам’ятки після річної консервації разом із начальником управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілією Онищенко, оглядали представники компанії «Балком», інститут «Укрзахідпроектреставрація» та німецького товариства GIZ. За словами Л. Онищенко, були побоювання, що щільне обгортання пам’ятки може негативно вплинути на камінь. Поки що вони не підтвердилися, на око фахівці оцінили стан каменю на задовільно. Проте представник GIZ підготує висновок.

Львівська міська рада разом з норвезьким урядом реставрує музей в Шевченківському гаю

23 Вер 2011

В Музеї народної архітектури та побуту (вул. Чернеча гора, 1) тривають реставраційні роботи, фінансовані спільно, урядом Норвегії та Львівською міською радою. Як повідомили в прес-службі Львівської міської ради, зараз фактично завершена реконструкція хат зі с. Люта та с. Мшанець. Реконструкція першої була здійснена за кошти з місцевого бюджету. На другий об’єкт кошти надав норвезький уряд.

Цьогоріч до Львова приїжджала делегація на чолі з представником Міністерства збереження національної спадщини Норвегії Йоргеном Хольстеном Йоргенсеном для моніторингу проведення реставраційних робіт.

Також в рамках цієї співпраці українські спеціалісти їздили в Норвегію на стажування.

Зараз тривають реставрації хат з с. Бережниця та с. Зарітчева. Кошти на ці роботи були виділені містом.

В жовтні розпочнеться реставрація ще двох хат. Так, хата с. Замагорів буде реставрована за кошти місцевого бюджету, а хата с. Либохори (1812 р) – за кошти норвезького уряду. Загалом з міського бюджету на реставраційні роботи в Музеї народної архітектури та побуту було виділено 400 тис. грн.

«В цьому році в нас було заплановано реставрувати 6 об’єктів, які знаходяться в нашому музеї. З міського бюджету виділено 400 тис. грн., за які реставруються 2 об’єкти. Це є хата с. Бережниця, яка була завезена сюди 25 років тому, але не була доступна для відвідувачів. А також хата с. Зарічного. Вони знаходяться на Лемківщині.

За норвезькі кошти ми реставруємо ще 2 об’єкти. Це, окрім хати с. Мшанець, є хата с. Либохора 1812 року. Наступного року ми будемо робити святкування в честь її 200-ліття. Ще 2 об’єкти хочемо завершити своїми силами. Це є хата с. Люта і хата с. Замагорів на Гуцульщині. Робота в першій з них вже ведеться і невдовзі має бути закінчена», – зазначив керівник Музею народної архітектури та побуту Іван Косачевич.

«Західна інформаційна корпорація»