2011 р. У Львові закінчують реставрувати колону Яна з Дуклі

У Львові закінчують реставрувати колону Яна з Дуклі. Вже відреставровано І та ІІ рівні архітектурно-пластичного ансамблю. Також закінчені роботи з реставрації верхнього вазону. Про це повідомили сьогодні у прес-службі Львівської міськради. Роботи виконує архітектурна майстерня “Буд-арт”.

«Доповнені всі втрачені елементи, всі висунуті камінчики поставлені на місця, карнизи витримані в первинному вигляді. Зараз ми готуємо нижню частину ансамблю для кріплення сходів. Також був відреставрований верхній вазон – відновлено 4 декоративні кулі та зруйновані хвостовики», – повідомив скульптор, директор ТзОВ «Буд-арт» Володимир Ропецький.

Реставрація архітектурно-пластичного ансамблю колони Яна з Дуклі триває 24 робочих дні. Для реставрації колони були застосовані новітні матеріали та технології.

«Зокрема, в місцях найбільшого висипання були використані вуглецеві пояси, які можуть витримувати 700 кг на 1см кв. Вони в 40 разів є міцнішими за бетон, але дозволяють каменю дихати. Після завершення реставрації колони було б дуже актуально зробити огорожу біля колони, по-перше, вже виконана проектно-кошторисна документація, а, по-друге, це відновлення історичної справедливості», – повідомив Володимир Ропецький.

«Західна інформаційна корпорація»