2010 р. Реставрують колону захисника Львова Яна з Дуклі

Марія Деркач

У мерії кажуть, пам’ятку архітектури реставруватимуть навіть взимку.

Львівська міська рада реставрує меморіальну колону Святого Яна з Дуклі, що навпроти церкви Святого Андрія (площа Соборна, 3-а). Пам’ятка архітектури у риштуванні, реставратори взялися за знищену часом колону. Востаннє її реставрували кілька десятків років тому…

Як розповів виконувач обов’язків начальника управління капітального будівництва Львівської міської ради Ігор Фалюта, реставрація обійдеться міському бюджету у 580 тисяч гривень. У березні наступного року колона буде як нова. «Взимку довкола меморіальної колони встановимо спеціальне утеплене шатро, – каже Ігор Фалюта. – Пам’ятка знищена більш ніж наполовину, реставрують за найновішими технологіями».

Два роки тому біля церкви Андрія відновили площу, перемостили.

З досьє «Леополіса»

Колона Святого Яна з Дуклі є історичною пам’яткою. Святий Ян був священиком у церкві Андрія, захищав Львів від нападників, вважається захисником і покровителем міста. У 1997 році його канонізували. У 1648 році на честь Яна з Дуклі та в пам’ять про облогу військами Богдана Хмельницького на площі перед церквою поставили дерев’яну колону. Автор – архітектор Фабіан Фесінгер. Через сто років на цьому місці архітектор Михайло Жевуський звів стовп колони, що зберігся досі.

Спочатку на колоні стояла скульптура святого Яна, який, склавши руки, молився до Бога. Після Другої світової війни скульптуру викрали. На її місці на колоні встановили вазу. У церкві Андрія є каплиця з надгробком святого Яна з Дуклі, біля вівтаря – його образ. Образ у храмі встановила графиня Софія Фредро – матір митрополита Андрея Шептицького.

Джерело: “Високий Замок”