2004 р. Вітражі Львова

У 90-х роках XIX сторіччя австрійська фірма “Tiroler Glasmalerei” виготовила ряд вітражів для костелів, каплиць, адміністративних і приватних будівель Львова. Найдавніший парохіальний костел Марії Сніжної, заснований німецькими колоністами ше за княжих часів, зазнав багатьох перебудов і втратив на сьогодні свій первозданний вигляд. Відбудований після пожеж XVII ст. та грунтовно реконструйований і реставрований у 1888-1892 роках, костел Марії Сніжної позбувся свого первісного романського характеру, набравши рис неороманського стилю. Реконструкція була здійснена за проектом професора Львівської політехніки, архітектора Юліана Захарієвича, який замовив у вищезгаданій фірмі вітражні засклення, передбачені планом відновлення костелу. В 1890 році два вітражі встановили у віконних отворах споруди. Кожен з них вмішав по дві постаті святих: на одному – зображення святого Станіслава та святого Казимира, на другому – святої герцогині Ядвіги і святої Ебтіссін Саломеї. Постаті були оточені пишною орнаментикою. Обидва вітражні полотнища увінчувалися круглим вітражем з монограмою Марії [Die Tiroler Glasmalerei 1886 – 1893. Bericht ueber die Thaetigkeit des Hauses. – Innsbruck, Verl.d.Tiroler Glasmalerei, 1894. – S. 54].

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 31.