Вітраж сходової клітки

Вул. Січових стрільців, 11

Псевдовітраж, репрезентативний

Прозоре скло, травлення. 170: 235 см

Понизу напис: сигнатура фірми “Stauber”

Вітраж розділений віконними рамами на три вертикальні частини і кватирки. У центральній частині вікна зображений Меркурій (бог торгівлі) – молодий юнаку крилатому шоломі і крилатих сандаліях, що стоїть на крилатому колесі. Фігура задрапована у плащ, край якого закинений на ліве рамено. Права рука опущена, у лівій – кадуцей, обвитий зміями. Над фігурою і під нею розташовані матовані подвійні рослинні волюти. Ідентичні волюти декорують бокові частини вікна. Верхній край кватирок оздоблений подібним декором, нижній – матованою стилізованою лілією, залишаючи прозорою центральну частину кватирок.

Примітка. З 1901 р. на партері будинку знаходився Салон красних мистецтв, на поверсі – кав’ярня “Американська” (1901-1916 pp.).

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 1079, 1080

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 226.