Са – См

Січових стрільців вул.

Розмір зображення: 600:800 піксел

Слід знати, що вулиця прокладена в 1841 р. через фруктовий сад ботаніка Маєра і певний час звалась Маєрівською.

Вулиці Гнатюка та Словацького з’єднує вулиця Січових стрільців, названа так 1991 року на честь українського військового формування 1914-1920 рр.; від 1841-го називалася Маєра на честь професора ботаніки, який заснував на цьому місці ботанічний сад; від 1871 р. мала назву Маєрівка; від 1885 р. – 3 Мая на честь польської Конституції 3 травня 1791 року; у 1941-1991 роках – 17 Вересня на честь дати вступу військ Радянської Армії до Львова у 1944 р.; за часів німецької окупації мала назву Юніштрассе.

У будівлі № 8 за Польщі була лотерейна контора й кантор Ґрюсса, магазин тканин Таубе, від часів СРСР міститься служба руху “Львівелектротрансу” і від років незалежності – “Кредобанк”, салон весільних суконь і крамниця взуття.

Забудова вулиці: класицизм, історизм, сецесія.

Джерело: “”, 3 жовтня, 2008 року, № 145 (453)

1915 р. Перспектива вул.Січових стрільців. Поштівка
1918 р. Перспектива вул.Січових стрільців. Поштівка
Прибутковий будинок графа К.Карницького (вул.Січових стрільців, 2) споруджено в 1846 р. На фасаді він має барельєфи, на аттику – скульптурну групу…
Житловий будинок (№ 2) (+)
Будинок (вул.Січових стрільців, 3) споруджено в 1887 р. (архіт. В.Равський) у стилі бароко для дирекції залізниці. Скульптурний декор, в т.ч.…
Дирекція залізниці (№ 3) (+)
Будинок (вул.Січових стрільців, 5) в 1870-х – 1939 рр. належав родині Павліковських. Зокрема, тут жив історик літератури і мистецтва…
Будинок (№ 6)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 7 до 1939 року був магазин килимів Тасса та продаж друкарських машин Уріха, зараз тут від періоду…
Житловий будинок (№ 7) (+)
Будинок філії Австро-Угорського банку (вул.Січових стрільців, 9) споруджено в 1897 р. (проект віденських архітекторів Ф.Фельнера, М.Гельмера) у…
Банк (№ 9) (+)
Будинок (№ 10)
Будинок (вул.Січових стрільців, 11) споруджено в 1901 р. (архіт. К.Боублік) у стилі сецесії. 	В 1912 р. тут відкрився кінотеатр (до 1939 р. –…
Будинок (№ 14)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Костюшка, праворуч – вул. Січових стрільців. 	У будинку № 15 за Польщі містився магазин…
Житловий будинок (№ 15) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 17 за польських часів була молочарня Левицького, за Радянського Союзу – ательє мод 1-го розряду…
Житловий будинок (№ 17) (+)
Прибутковий будинок (вул.Січових стрільців, 19) споруджено в 1890 р. для князя К.Понінського за проектом Я.Т.Кудельського. 	Нині (1999 р.) –…
Корпус університете (№ 19) (+)
2012 р. Перспектива від вул. Університетської в бік вул. Костюшка