Са – См

Саксаганського вул.

Саксаганського вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Слід знати, що під вулицею в колекторі тече р.Сорока – доплив р.Полтви. На початку вулиці був міст через Полтву, на якому в 1812 – 1888 рр. стоаля скульптура св.Яна Непомука (від неї просп.Шевченка звався вул.св.Яна).

Проспект Шевченка з вулицею Франка з’єднує вулиця Саксаганського, названа так 1944 року на честь визначного українського актора, режисера і драматурга Панаса Саксаганського (Тобілевича) (1859-1940), від 1871-го – Сніжкова, з 1905 р. – Романовіча на честь польського політика й економіста Тадеуша Романовіча (1843-1903), у часи німецької окупації – Аллєєнштрассе.

Джерело: “”, 21 листопада 2008 року, № 172 (480)

nadoloni.com
План
Будинок (вул.Саксаганського, 1) споруджено в 1907 р. (архіт. А.Захаревич, Ю.Сосновський) у стилі сецесії. 	Нині (1999 р.) – “Брокбізнесбанк”. 	У…
Житловий будинок (№ 1) (+)
Будинок (вул.Саксаганського, 3) споруджено в 1911 р. (архіт. М.Лужецький) у ренесансно-класичному стилі. 	На фасаді – меморіальна дошка на честь…
2012 р. Будинки № 5 та 7
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Саксаганського, 6) споруджено в 1938 р. (архіт. З.Вардзала, А.Курило) у стилі конструктивізму. 	У…
Будинок (№ 6)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Саксаганського, 7) соруджено в 1911 р. (архіт. М.Лужецький) у ренесансно-класичному стилі.
Житловий будинок (№ 7)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Саксаганського, 8) споруджено в 1931 р. (архіт. З.Шпербер). 	У будинку № 8 за часів СРСР містився…
Житловий будинок (№ 8)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок (вул.Саксаганського, 10) споруджено в 1913 р. (архіт. Т.Обмінський) у стилі сецесії. 	У будинку № 10 за…
Житловий будинок (№ 10)
Будинок (вул.Саксаганського, 11) споруджено в 1911 р. (архіт. В.Подгородецький) у стилі бароко. Скульптури атлантів виконав П.Війтович. 	Тут…
Житловий будинок (№ 11) (+)
4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Саксаганського, праворуч – проїзд (вул. Я.Стецька?).
Житловий будинок (№ 12) (+)
Давніше на цьому місці стояв будинок, в якому в 1887 – 1893 рр. жив Іван Франко, тут народились його діти – Тарас, Петро, Анна. 	Існуючий будинок…
Адміністративний будинок (№ 13) (+)
2012 р. Перспектива від вул. І. Франка