2011 р. “Коломийська кам’яниця” дала тріщину через євроготель?

Марія Деркач

Дата: 08.02.2011

Фешенебельний готель, який зводять до Євро-2012 на вулиці Федорова, завдав шкоди сусідній пам’ятці архітектури, будинку на вулиці Сербській, 5. Будівля зведена у XVII столітті, має історичну назву «Коломийська кам’яниця». Зараз вона тріщить по швах.

Представники інституту «Укрзахідпроектреставрація», які були присутні під час огляду будівлі, кажуть, що в будинку розвалюється стіна, її доведеться підпирати та укріплювати. Інакше за місяць-два просто обвалиться… Виявилося, кам’яниця на вулиці Сербській, 5, давно була у передаварійному стані. Коли у сусідньому будинку робили ремонт, тріщини почали збільшуватися. Біля вікон будівлі обвисають рами, карнизи загрожують обвалом. Тріщини з’явилися також на фасаді.

Представник інвестора, що зводить готель, Ігор Геске пообіцяв, що встановлять спеціальну підпору для будівлі, щоб укріпити стіну. Уже замовив проект на укріплення будинку.

Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради:

Будинок на вулиці Сербській, 5, можна врятувати, бо вже роблять проект укріплення стін. Причин руйнування стіни багато, винен не лише інвестор, що поруч зводить готель. У будівлі погано зробили водовідведення. Частина дощових стоків стікає не в каналізацію, а під фундамент кам’яниці. Через це одна зі стін почала розсуватися. Можливо, коли інвестор проводив ремонт, то порушився баланс між укріпленням стін старої будівлі. Вона раніше була у не найкращому стані. У скільки обійдеться ремонт кам’яниці, сказати важко. Усе залежатиме від складності робіт.

Джерело: «Високий Замок»