Вітраж у полотнищі дверей

Вул. Руська, 20

1905-1906 pp., архіт. І.Левинський

Псевдовітраж, ансамблевий

Матоване скло, травлення. 43: 130 см

Вітражі знаходяться в стулках дверей третього поверху будинку. Скла прямокутної форми, витягнуті по вертикалі, із заокругленим верхнім. краєм. Рисунок на склі утворює орнаментальна композиція за мотивами гуцульських килимів. У верхній частині зображено розету-громовик, під нею посередині – напис “Начальник канцелярії” (кожне слово – на окремій стулці).

Примітка. Вітражі в полотнищі дверей другого поверху вміщують напис: “Дирекція” та “Ліквідатура”.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 2, спр. 3804. Кодлубай І., Нога О. Проект пам’ятника Івану Левинському. – Львів: Українські технології, 1997. – С.114.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 226.

Зразком українського модерну став будинок страхового товариства “Дністер” (вул.Руська, 20; 1905 p., apx. І.Левинський, О.Лушпинський, Т.Обмінський, Л.Левинський). Втілюючи проект, архітектори користувалися прийомами народного будівництва. Для декору фасадів уживали елементи традиційного поліхромного орнаменту, виконані шляхом розпису на керамічних облицювальних плитках. Оздоба внутрішнього простору будинку складалася з ансамблю псевдовітражів, декорованих способом травлення та монохромного розпису скла. Вітражі становили невід’ємну частину інтер’єра вестибюля. Вони були створені на основі мотивів гуцульського мистецтва й органічно вписувалися в загальний декор архітектурно-просторового середовища будівлі. Художня особливість вітражних засклень полягала у схожості орнаментів травлених шиб до гуцульських вишивок або ж тканих килимів.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 92.