Страхове товариство “Дністер” (№ 20)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок страхового товариства “Дністер” 1905 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 16 – 17 ст. на цьому місці стояв палац львівських православних єпископів.

Страхове товариство “Дністер” засноване в 1892 р. Будинок для нього (вул.Руська, № 20) споруджено в 1905 р. на місці трьох середньовічних кам’яниць. Архітектори І.Левинський, Л.Левинський, Т.Обмінський, А.Лушпинський.

В цьому будинку містилось спортивне товариство “Сокіл”.

В 1909 р. в складі аматорського студентського театру тут вперше виступив Лесь Курбас (меморіальна дошка, скульптор М.Посікіра).

На фасаді будинку колишнього товариства “Дністер” (№ 20) розміщено три меморіальні дошки: на честь першого виступу тут 1909 року видатного українського актора та режисера Леся Курбаса, на честь засновника товариств “Сокіл – Батько” і “Дністер” Василя Нагірного та відтворена 1997 року за зразком 1934-го меморіальна дошка на честь українського гімнастичного товариства “Сокіл – Батько”. У 1920-30-х роках у теперішніх приміщеннях поліклініки з боку вулиці Підвальної були помешкання визначних львів’ян-українців: голови Державного Секретаріату (уряду) ЗУНР Костя Левицького, відомого на всю Галичину стоматолога Івана Бережницького та політика і громадського діяча Осипа Назарука. До 1939 року в цій будівлі також містилася невеличка крамниця, де продавали вироби української кондитерської фабрики “Фортуна Нова”. У 1950-х у цьому будинку був гуртожиток № 1 Обласної радянської партійної школи при обкомі КПУ та їдальня, а також спортзал Львівської обласної ради, нині тут відділення Ощадбанку, Комунальна 1-ша міська поліклініка, Обласна наукова медична бібліотека, Обласний центр медико-соціальної експертизи й аптека.

Джерело: “”, 15 грудня 2006 року, № 60 (60)

Під № 7 по вул. Підвальній (колишня будівля кредитного товариства “Дністер” за адресою: вулиця Руська, 20) за Польщі був ресторан Фухса, а на верхніх поверхах – помешкання львів’ян, у 1950-х – гуртожиток партшколи, ремонт взуття та лазня № 5, нині – комунальна поліклініка № 1.

Джерело: “”, 23 лютого, 2007 року, № 32 (102)