[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, в якому жив і працював друкар М. Сльозка

Пам’ятка історії

Львівська область, м. Львів, вул. Руська, 2.

Загальний опис:

4-х поверховий житловий будинок. Розташований в центрі міста. Збудований у 1482 р. Стара назва вулиці – Руска. В документах будинок згадується під ім’ям Войнарівського. Реконструкція к. 19 – на поч. 20 ст. Збереглися елементи готичної архітектури: фрагменти цегляної кладки, ніші, середньовічні підвали, склепіння першого поверху. З вул. Сербської будинок глибоко заходить в квартал. Його боковий фасад зміцнений кам’яними контрфорсами. У 1928 р. в цьому будинку був салон мод.

Загальна корисна площа – 911 кв. м, підвалу 235 кв. м. Об’єм забудови – 6091 куб.м, підвалу – 1068 куб.м. Висота наземних поверхів 12.90 м, підвалу – 2.9 м. Фундамент цегляний, товщиною 1.20 м. Стіни цегляні, оштукатурені, товщиною 0.80-1.20 м. Покрівля односхила, металева, помальована. Вікна створчасті, подвійні; двері філенчаті, 2-х польні.

Будинок входить у Львівський державний історико-архітектурний заповідник. На будинку охоронна таблиця. (за даними на 2001 р.)

Сльозка Михайло (р. нар. невідомий – квітень 1667 р.) – український друкар і видавець, літературний діяч 1-ої пол. 17 ст.

Походив із сім’ї білоруських міщан-купців. В одному з актів М. Сльозка названий уроженцем Вільнюса. Працював в одній з друкарень Вільнюса, а можливо, і в друкарні Києво-Печерської лаври.

Близько 1630 р. М. Сльозка прибув до Львова. При сприянні впливового братчика К. Мезапети, на вихованці котрого він одружився, молодий друкар влаштувався на роботу у братській друкарні. У 1633 р. його прийняли в члени Львівського Успенського Ставропігійського братства. У 1633-37 і 1643-51 р. М. Сльозка керував Львівською друкарнею. Тут він надрукував Канони Пресвятої Богородиці (1634), Псалтир (1634), Євангеліє (1634), Служебник (1637) та інші церковні книги.

У 1638 р. М. Сльозка купив будинок у купця Блондта на вул. Руській, 2. Тут він жив і тут була його власна друкарня, в якій він видав понад 50 книжок кириличним і латинським шрифтами, у тому числі філософський трактат М. Корони, твори І. Галятовського, панегірик Т. Прокоповича на пошану А. Желіборського та ін.

М. Сльозка – автор цікавих публіцистичних передмов до своїх видань, у яких він виступав проти обмежень свободи видавничої діяльності. Книги, надруковані М. Сльозкою, вирізняються надзвичайно високим рівнем мистецького оформлення.

Після смерті М. Сльозки його друкарню купило Львівське братство.

Реставраційні роботи:

З 1992 р. будинок на капітальному ремонті.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови виконкому Львівської обласної Ради народних депутатів № 450 від 28.10.1987 р.

Охоронний №: 196, за Реєстром 3608.

Державний архів Львівської області.- Ф. 2, оп. 2, спр. 3787, 3788.

Центральний державний історичний архів УРСР у Львові – Ф. 52, оп. 2.- Т. 267.- С. 964, 999, 1060, 1064; Ф. 52, оп. 2.- Т. 77.- С. 701-704, 748-750, 1051-1057.

Исаевич Я.Д. Типография Михаила Слезки и ее роль в межславянских культурных связях // Федоровские чтения. 1973.- М., 1976.- С. 42-53.

Запаско Я.П. Мистецтво книги на Україні в ХVІ-ХVП ст.- Львів, 1971.- С. 140-145.

Кос Г. Руська. З історії львівських вулиць // Ленінська молодь.- 1988, 5 квітня.