2011 р. Львову легше збудувати інший, ніж відреставрувати театр ім. М. Заньковецької?

На повну реставрацію приміщення, де зараз діє Національний академічний драматичний театр ім. М. Заньковецької у Львові, потрібно за найскромнішими підрахунками понад 600 млн грн і 7-20 років.

Про це йшлося 19 жовтня на нараді керівництва театру та Львівської обласної державної адміністрації.

Необхідні кошти, стан приміщення, проблеми з приватизованими житловими помешканнями у приміщенні театру та способи виходу із ситуації, що склалася, обговорювали художній керівник театру Федір Стригун, голова Львівської обласної держадміністрації Михайло Цимбалюк, гендиректор театру Андрій Мацяк та директор фірми-проектанта «Укрдизайнгруп» Ігор Кузьмак.

Андрій Мацяк зазначив, що з 2003 року з державного бюджету на відновлення приміщення виділялося по 1,5-2 млн грн. Ці кошти були використані на проектну документацію та усунення гостро аварійних ділянок. Так, вдалося на 70% ліквідувати аварійність. Зокрема, підсилено фундаменти, що припинило процеси руйнації приміщення. Але останні півтора року виділення коштів припинилося. З того часу за роботи генпроектувальнику театр заборгував 2,7 млн грн. Борг Мацяк назвав першою нагальною проблемою театру.

Друга проблема, що потребує термінового вирішення, хоча безуспішні спроби з нею справитися робилися ще 2 роки тому, – це відселення мешканців, що мають приватизовані житла у приміщенні театру. Кошти на відселення передбачалися постановою Кабміну у 2008 році щодо плану заходів реконструкції театру. Тоді на відселення було передбачено з держбюджету більш як 18 млн грн, але Міністерство фінансів їх не перерахувало.

Ці кошти потрібні були для відселення людей з 56 помешкань. Зараз розглядається варіант пошуку ділянки у центрі міста, що за умови наявності інвестора використалася б для побудови нового житла людям, що мають приватизовані квартири у театрі. Якщо у 2008 році відселення коштувало 18 млн грн, та й то не за ринковою вартістю, а за підрахунками Держбуду, то зараз це може обійтися місту у рази дорожче (приблизно 35-36 млн грн).

Кузьмак зазначив, що на проектні роботи по об’єкту усього потрібно 9-10 млн грн. А загалом на повну реставрацію приміщення, за найскромнішими підрахунками, 600-700 млн грн. Щодо часу на ремонт і реставрацію, то в ідеальному варіанті на це мало б піти 7 років. Хоча Стригун зазначив, що у постійне безперебійне фінансування не вірить, адже кожен президент, що був в Україні, брав театр Заньковецької під свій патронат, але проблеми так і не вирішено.

Ремонт може затягтися й на 14-20 років. За цей час не відомо, яка доля чекає на театральну трупу і де вона виступатиме. Художній керівник театру переконаний – місця у Львові зараз нема. Тим паче, що останні 100 років театрів чи концертних залів не будувалося.

Спільно з Кузьмаком Стригун обговорив варіант поетапного ремонту будівлі, за умови якого театр без приміщення поневірявся б не більше року. Або ж, запропонував художній керівник Цимбалюку, можна було б збудувати невеликий сучасний театр на 500-600 місць, куди б заньківчани перебралися на час ремонтних робіт.

Цимбалюк пообіцяв, що найближчим часом борг театру перед проектантами буде погашено. Він зазначив, що реставрувати приміщення необхідно, бо воно становить історичну і культурну цінність. Тому попросив «Укрдизайнгруп» продовжити роботи і підготувати новий кошторис. Але додав, що реставрація справді може тривати дуже довго, тож ідея з побудовою нового театру видалася йому вартою уваги.

Цимбалюк зазначив, що тут потрібна експертна дискусія, а можливо, й міський референдум щодо того, чи варто у центрі міста збудувати вперше за сотню років новий сучасний театр. Стригун пообіцяв обговорити це також у колективі трупи і повідомити губернатору, що ж вони вирішили.

«Західна інформаційна корпорація»